"ADMIRAL GORŠKOV" SA "CIRKONOM" PROMENIO ODNOS MOĆI NA MORU: Rusi mogu da onesposobe američki nosač aviona

Novosti onlajn

04. 01. 2023. u 21:40

FREGATA projekta 22350 „Admiral Gorškov“, naoružana hipersoničnim raketama „cirkon“, značajno menja odnos snaga između ruske i zapadnih flota, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

АДМИРАЛ ГОРШКОВ СА ЦИРКОНОМ ПРОМЕНИО ОДНОС МОЋИ НА МОРУ: Руси могу да онеспособе амерички носач авиона

Foto: Jutjub printskrin

- Glavni događaj je to što je pojavom samo jednog ovakvog broda već došlo do prilično značajne promene u odnosu snaga na moru, u Severnoj floti, u korist naše Ratne mornarice - rekao je Sivkov.

Kako je pojasnio, fregata „Admiral Gorškov“ poseduje oružje koje je u stanju da samostalno onesposobi američki nosač aviona ili nekoliko brodova iz udarne grupe nosača aviona.

- SAD i druge zemlje sveta odlično znaju da su sa tog broda već više puta korišćene rakete 'cirkon' tokom procesa testiranja. Svima je sve jasno - ocenio je Sivkov.

Osnova borbene moći Rusije

Fregata „Admiral Gorškov“, naoružana hipersoničnim raketama „cirkon“, i brodovi sa sličnim raketama koji će kasnije ući u sastav flote postaće osnova borbene moći Rusije, rekao je za Sputnjik admiral Vladimir Valujev koji je bio komandant Baltičke flote od 2001. do 2006. godine.

- Ne samo admiral Gorškov, nego i ostali brodovi, naoružanje podmornica, biće garancija borbene moći ruske flote i same Rusije - ocenio je Valujev.

Takođe je istakao da je „cirkon“ – izvrsno oružje sa kojim je brod spreman da izvrši bilo koji zadatak.

- Raketno oružje je predviđeno za upotrebu na velikim dometima. Ono ima ogromnu brzinu i sredstva PVO ne mogu da ga obore - dodao je admiral.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je putem video-linka naredio da se fregata „Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemima „cirkon“, pošalje u vojnu službu. Putin je na ceremoniji izjavio da će Rusija nastaviti da razvija borbeni potencijal vojske.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)