NENSI PELOSI ZVANIČNO ZAMENJENA: Američkom Kongresu predsedavaće Kevin Makarti?

Tanjug

03. 01. 2023. u 20:05

REPUBLIKANAC Kevin Mekarti danas je zvanično nominovan za predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa.

НЕНСИ ПЕЛОСИ ЗВАНИЧНО ЗАМЕЊЕНА: Америчком Конгресу председаваће Кевин Макарти?

Foto: Profimedia

Na 118. zasedanju Predstavničkog doma zastupnica Eliz Stefanik iz Njujorka, trećeplasirana republikanka u Predstavničkom domu i politička zvezda u usponu, zvanično je nominovala Mekartija za predsedavajućeg tog tela, preneo je Bi-Bi-Si.

- Pod vođstvom Kevina Makartija, republikanci u Predstavničkom domu gradiće hrabru viziju kako bi našu naciju vratili na pravi put. Niko u ovoj stranci nije više radio za ovu republikansku većinu od Kevina Makartija - rekla je Stefanik.

Demokrate su nominovale Hakima Džefrisa za predsedavajućeg Predstavničkog doma, čoveka koga je ugledni demokrata iz Kalifornije Pit Agilar nazvao "ponosom Bruklina" hvaleći njegova dostignuća na Kapitol Hilu.

- Mi smo ujedinjeno stali iza predsedavajućeg koji je je stao u odbranu naših sloboda i nastoji dalje da ih širi. Demokrate su ujedinjene - rekao je Agilar i dobio snažan aplauz svojih stranačkih saboraca.

Današnje zasedanje američkog Kongresa je počelo stranačkom borbom oko izbora novog predsedavajućeg Predsedavajućeg doma, nakon što je grupa konzervativnih republikanaca obećala da neće glasati za Kevina Mekartija.

Republikanska partije će svakako preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom od demokrata i odlazeće predsedavajuće Nensi Pelosi, ali podrška Mekartiju je još uvek pod znakom pitanja, navodi Bi-Bi-Si.

Grupa republikanaca iz Predstavničkog doma, pet ili više njih, protivi se Mekartijevoj kandidaturi i tvrdi da on nije dovoljno posvećen konzervativnoj politici stranke, a izostanak njihove podrške bi Mekartija ostavio bez potrebne većine.

Ni vrbovanja republikanaca u redovima Demokratske stranke da se glasa za Mekartija ne obećavaju uspeh jer će, po svemu sudeći demokrate gotovo sigurno glasati za svog novoizabranog partijskog lidera, kongresmena Džefrisa iz Njujorka.

 

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije