IZRAEL "PRIZEMLJIO" AMERIČKE AVIONE: Po drugi put u godinu dana F-35 ide na "remont"

Đ.G.

26. 12. 2022. u 18:08

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) odlučile su u nedelju da prizemlje 11 svojih borbenih aviona F-35A, nakon incidenta u Teksasu prošle nedelje u kojem se F-35B lajtning II srušio tokom pokušaja sletanja.

ИЗРАЕЛ ПРИЗЕМЉИО АМЕРИЧКЕ АВИОНЕ: По други пут у годину дана Ф-35 иде на ремонт

Foto: Profimedia

- Iz nalaza i prenetih informacija utvrđeno je da je ovim avionima potrebna posebna inspekcija kako bi se isključila mogućnost ponovljenog kvara u izraelskom sistemu - rekao je medijima portparol ID.

Prvobitni pregled je pokazao da bi avion koji je isporučio SAD mogao imati slične nedostatke koji su doveli do pada u Teksasu, saopštila je ID. Odluka da se avioni prizemlje i dalje je doneta iz predostrožnosti jer još nije bilo jasno da li izraelski F-35 imaju sličan problem.

Američki F-35B se srušio tokom procedure vertikalnog sletanja u vazdušnu bazu u severnom Teksasu prošlog četvrtka, što je navelo pilota da se katapultira iz aviona skoro na nivou piste. Izraelskom F-35A u potpunosti nedostaje mogućnost vertikalnog sletanja.

To je drugi put da je Izrael samo ove godine obustavio letove F-35. Još u julu, Tel Aviv je već prizemljio avione na neko vreme nakon što je otkriven kvar sedišta za izbacivanje. SAD su u to vreme prizemljile celu svoju flotu F-35.

Proglašen od Vašingtona i američkog proizvođača oružja i vazduhoplovstva Lokhid Martin kao jedan od najnaprednijih borbenih aviona ikada razvijenih, projekat F-35 bio je skup za američke poreske obveznike, koji su platili račun za dugi niz odlaganja , kvarovi i prekoračenja troškova. Ipak, američki saveznici, uključujući Kanadu, Nemačku i Finsku, stali su u red da kupe avion - preneo je RT.

BONUS VIDEO: Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu