TENKOVI "PUMA" - KAPUT: Nemačka vojska ostala bez svih 18 borbenih vozila koja od 1. januara treba da budu deo snaga NATO za brzo reagovanje

I. STANOJEVIĆ

21. 12. 2022. u 08:00

NEMAČKI Bundesver je ozbiljne tehničke probleme tokom vežbi gađanja borbenim vozilima "puma", u poslednje dve nedelje, okarakterisao kao "težak poraz". Tokom obuke, njihova operativna spremnost je za nekoliko dana pala sa 18 na nulu, što znači da su, praktično, ispali iz oružanih snaga, objavio je magazin "Špigl".

ТЕНКОВИ ПУМА - КАПУТ: Немачка војска остала без свих 18 борбених возила која од 1. јануара треба да буду део снага НАТО за брзо реаговање

Foto: Tanjug/AP

Problem se, međutim, usložnjava. Kako je juče potvrdila ministarka odbrane Kristin Lambreht, posle kvara "puma", preti da i haubica domaće proizvodnje ispadne iz funkcije, jer je sada u upotrebi tek svaka treća "tenkovska haubica 2000". Tokom posete Slovačkoj, gde su nemački vojnici raspoređeni da štite istočni bok NATO, Lambrehtova je apelovala da se ubrza popravka tenkova "puma".

"Puma" je najskuplji tenk na svetu, pa se očekivalo da bude i najbolji. Do sada je, međutim, ovo gusenično vozilo reputaciju opravdalo samo kad su kvarovi u pitanju, pišu nemački mediji. Dnevnik "Frankfurter algemajne" ističe da je ovo sramota za proizvođače, ministarstvo odbrane, saveznu vladu i čitavu zemlju. Sramota izlazi iz nacionalnih okvira, jer je 18 tenkova, od kojih nijedan nije bio operativan posle vežbe gađanja, deo specijalno opremljenog kontingenta koji, od 1. januara, treba da bude deo NATO snaga za brzo reagovanje. Nemačka, naime, tada preuzima upravljanje ovim "vrhom koplja" Severnoatlantske alijanse - snagama za brzo delovanje. Bundesver je, stoga, silno želeo da "pumom" impresionira saveznike, a posebno da zaplaši ruskog predsednika Vladimira Putina.

PRIZEMLjENI AMERIČKI "NEVIDLjIVI" B-2

AMERIČKO vazduhoplovstvo prizemljilo je svih 20 bombardera B-2 "spirit", zbog bezbednosnih defekata posle nesreće pri prinudnom sletanju u vazduhoplovnoj bazi Vajtmen u Misuriju. B-2 Spirit je višenamenski bombarder, poznat pod nadimkom "Duh Misurija", sposoban da ispaljuje i nuklearnu municiju. Njegove stelt karakteristike otežavaju otkrivanje konvencionalnim infracrvenim, akustičnim, elektromagnetnim, vizuelnim i radarskim sistemima. Bez dopune goriva, može da preleti 9.600 kilometara.

Novi kvar će uticati i na predstojeće združene manevre koje je NATO agenda predvidela za početak iduće godine. Iako nemački generali obećavaju da će ispuniti obavezu prema Alijansi, izveštaji govore drugo. Posebno je, naime, ranjiva elektronika visokotehnoloških tenkova, a došlo je i do požara kablova u kabini za vozača jednog rezervoara. Vojnici su već ranije uvideli ovu slabost "puma", ali se defekti, kako navode u svojim iskazima, "nikada nisu dešavali ovom učestalošću, budući da su sistemi premeštani samo na strelišta u severnonemačkim nizijama i tamo nisu preterano korišćeni". Svoju potpunu operativnost, ovi sistemi povratiće, procenjuju eksperti, najranije za tri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave