"RUKOVODE SE LOGIKOM HLADNOG RATA": Ruski ambasador o odnosu Vašingtona prema Rusiji

Tanjug

18. 12. 2022. u 08:48

RUSKI ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, rekao je da se američke vlasti i dalje rukovode logikom hladnog rata u vođenju svoje politike prema Rusiji.

РУКОВОДЕ СЕ ЛОГИКОМ ХЛАДНОГ РАТА: Руски амбасадор о односу Вашингтона према Русији

Foto: EPA

- Čini se da Vašington treba stalno da se afirmiše kroz takmičenje sa Rusijom. Izgleda kao da duh Sovjetskog Saveza još hara administrativnim hodnicima u američkoj prestonici, a hladni rat uopšte nije završen - rekao je Antonov u intervjuu američkom magazinu Njuzvik, prenosi TASS.

Ambasador je ocenio da je Vašingtonu bilo mnogo lakše da napadne Rusiju nego da konsoliduje društvo unutar SAD i u zapadnim zemljama i da krivicu prebaci na „stranog neprijatelja koji podriva vrednosti demokratskog sveta“.

- Istovremeno, krivicu za sopstvene probleme i pogrešne procene uvek može prebaciti na Rusku Federaciju i iskoristiti Moskvu da opravda svoju neviđenu vojnu potrošnju - kazao je Antonov.

Naveo je da, „tražeći izgovor u sukobima u Ukrajini, administracija SAD ruši uzajamno korisne veze između Rusije i Evrope, čineći potonju potpuno zavisnom od Vašingtona“.

Antonov je rekao i da su SAD decenijama nakon raspada Sovjetskog Saveza namerno radile „na stvaranju antiruskog uporišta na ukrajinskoj teritoriji“. Prema rečima ruskog diplomate, to je „podsticalo neprijateljstvo prema svemu što je rusko“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave