OBELODANJENI NOVI DETALJI MAHINACIJA BENKMAN-FRIDA: Na lobiranje potrošio 40 miliona dolara, džepove punio i republikancima i demokratama

Novosti online

15. 12. 2022. u 18:15

SAM Benkman-Frid, osnivač kriptomenjačnice FTX, bio je vrlo aktivan i dražestan politički donator, koji je samo u ovom ciklusu izbora u SAD upumpao 40 miliona dolara u političke kampanje demokrata.

ОБЕЛОДАЊЕНИ НОВИ ДЕТАЉИ МАХИНАЦИЈА БЕНКМАН-ФРИДА: На лобирање потрошио 40 милиона долара, џепове пунио и републиканцима и демократама

Foto: Printskrin/ Youtube/CNBC Television

Njegovi doprinosi su sada pod lupom jer su federalni tužiocu u utorak naveli da je Benkman-Frid prekrišo zakone o finansiranju kampanja tako što je prikupljao donacije iz svog hedž fonda, Alameda Research, i lažno ih prijavio da potiču od drugih ljudi.

Njegovu velikodušnost prema demokratskim kandidatima u protekle dve godine nadmašio je jedino Džordž Soroš. Benkman-Frid tvrdi da je dao isto toliko i GOP-u, ali preko neprofitnih grupa koje nisu obavezne da otkrivaju svoje donatore. Veliki deo novca koji je Benkman-Frid dao otišao je super PAC-ovima, prenosi Blic.

Ove grupe, koje mogu prihvatiti neograničene pojedinačne i korporativne doprinose moraju ostati formalno odvojene od kampanja dok objavljuju oglase ili sponzorišu druge narative.

Podaci federalnih kampanja pokazuju da je Benkman-Frid ukupno dao 7 miliona dolara dvema glavnim super PAC-ima koji podržavaju demokratske kandidate za Kongres na izvorima ove godine. Takođe je novac davao i grupama fokusiranim na izlaznost birača i, u određenim slučajevima, izdavajao milione za veoma specifične političke trke.

On je takođe obezbedio 95 odsto sredstava za Protect Our Future, novonastalu super PAC orijentisanu na demokrate koja je podržala širok spektar kandidata i ciljeva. Predstavnici organizacije opisali su je kao posvećenu principima efikasnog altruizma, pristupu filantropiji koji nastoji da iskoristi podatke za efektivnu raspodelu novca, u mnogim slučajevima za dugoročne pretnje. Među uzrocima koje su zagovarali kandidati koje podržava Protect Our Future bila je spremnost na pandemiju.

Ova organizacija potrošila je više od 10 miliona dolara podržavajući neuspešne kandidate demokrata u trci za mesto u Predstavničkom domu SAD u Oregonu. Kandidat, Kerik Flin, pristalica je filozofije efektivnog altruizma za koju se kaže da je vodila davanje PAC-a. (Izgubio je predizbore od državnog poslanika Andree Salinasa, koji je pobedio na opštim izborima.)

Benkman-Frid je priznao da u intervjuima tokom proteklih nekoliko nedelja da je filantropija koju preduzimaju kompanije, uključujući i njegovu , često osmišljena da izazove dobar PR.

Njegova želja da proširi svoje resurse evidentna je u broju političara koje je podržavao. Dao je doprinos kampanjama za više od 60 saveznih kandidata, uključujući članove obe stranke u svim delovima SAD. Za razliku od svojih donacija super PAC-ovima, Benkman-Fried je naišao na ograničenja u ovim doprinosima. Savezni zakon kaže da pojedinačni donatori mogu dati do 2.900 dolara direktno odobru kanditata za svake izbore - što znači jednom na predizborima i ponovo na opštim, za najviše 5.800 dolara po ciklusu.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?