EKSKLUZIVNI INTERVJU VIKTORA BUTA: Prvo pojavljivanje u javnosti nakon povratka u Rusiju

Novosti online

10. 12. 2022. u 14:31

RUSKI biznismen Viktor But vratio se u svoju domovinu ove nedelje nakon velike razmene zatvorenika sa SAD. Viktor But je, nakon što je posle više od decenije u američkom pritvoru dao ekskluzivni intervju za RT Mariji Butini, TV voditeljki koja je takođe služila zatvorsku kaznu u SAD.

ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ ВИКТОРА БУТА: Прво појављивање у јавности након повратка у Русију

Foto: RT/Printskrin

But je ukupno proveo više od 14 godina iza rešetaka, od kojih je više od 12 bilo u američkim zatvorima, kao deo 25-godišnje kazne zbog optužbi za trgovinu oružjem. Te optužbe But je negirao. On je priveden 2008. tokom američke operacije uboda na Tajlandu, a osudio ga je američki sud 2012. Ruski državljanin je razmenjen za košarkašku zvezdu Britni Griner, koja je u avgustu osuđena na devet godina u ruskoj kaznenoj koloniji zbog optužbe za trgovinu drogom, preneo je RT.

Na samom početku intervjua upitan da kaže kako je But je objasnio da je srećan čovek.

- Srećan sam čovek. Srećan sam kako se sve završilo. Bes je samodestruktivan, on je kao otrov. 

But se prisetio kako su zatvorenicima blokirani prozori ćelija, pri čemu je dnevnu svetlost zamenjivala konstantna i "otrovna" bela svetlost. 

- Oni vas lišavaju svega - rekao je on, opisujući zatvor kao "nacistički" inspirisanu instituciju izgrađenu da "slomi nečiju volju".

- Najveći izazov je bio što nisam mogao da komuniciram sa svojim najmilijima - rekao je on i dodao da ima pravo na „samo jedan telefonski poziv mesečno“, što je često morao da koristi da razgovara sa svojim advokatima. „Činjenica da nisam mogao da razgovaram sa prijateljima i porodicom, ovo je bio najveći izazov.

- Jedini način da se izborim je bio da kažem: 'Ako se uspaničim, kakva će mi to korist? - rekao je on za RT Mariju Butinu, koja je i sama veteranka američkog kaznenog sistema.

Ruski biznismen je izjavio da podržava specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, te da mu nije bilo jasno zašto to nije urađeno ranije.

- Jasno je, nisu postojali uslovi za to, nismo bili spremni. U potpunosti to podržavam. Kad bih imao mogućnost i potrebne veštine, naravno da bih se priključio - rekao je But.

But je priznao da je u ćeliji u američkom zatvoru imao portret predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Da, stalno je visio njegov portret. Zašto da ne? Ponosim se što sam Rus i što je naš predsednik Vladimir Putin - rekao je on.

But je demantovao navode američkih medija da je sarađivao sa pokretom „Taliban“ (nalazi se pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti).

- Ne, nije bilo nikakve saradnje. Pokret 'taliban' je objavio nagradu za moju glavu, ako me uhvate. Kako reći posle toga da ja na neki način sarađujem sa njima? To je jednostavno nezamislivo - rekao je But, podsetivši da su ga američki mediji optužili da je prevezao talibanima 200 tenkova.

Kako je rekao, u SAD mnogi ne veruju američkim televizijama.

But je saopštio da je tokom suđenja u SAD sudija priznala da je on bio običan biznismen i da nije radio ništa protivzakonito.

- Normalan čovek bi pomislio – čemu sav taj cirkus, kad ničeg nije ni bilo.. Čak je na suđenju sudija rekla: 'Izvinite, na ovom suđenju nisam videla ništa za šta vi optužujete Viktora. On je običan biznismen. Mnogi biznismeni rade to isto. On nije radio ništa protivzakonito - rekao je But u intervjuu za televiziju RT.

Po njegovom mišljenju, američke vlasti su želele da od njega naprave primer za druge Ruse koji su pod istragom, kako bi pristajali na nagodbe sa SAD.

- Sve što se dogodilo sa mnom, sada se dešava sa našom zemljom - ocenio je on.

But je podsetio da je Stejt department saopštio da će Rus služiti kaznu do kraja, jer se ispostavilo da je „tvrdoglav“ i nije pristao na nagodbu. U okviru nagodbe predlagana mu je kazna od 30 godina umesto doživotnog zatvora, ali on je to odmah odbacio.

- To što se dešava na Zapadu je jednostavno samoubistvo civilizacije. Ako to samoubistvo ne bude sprečeno bar na teritoriji nezapadnog sveta koji ne kontrolišu Anglosaksonci, cela planeta će izvršiti samoubistvo. To ide, verovatno, u svim pravcima – i narkotici, i LGBT… - rekao je But.

Kako je objasnio, u američkim školama decu u prvom razredu uče da navodno postoje 72 pola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina