ORBAN UDARIO NA BIROKRATE IZ BRISELA: Pomenuo migrante i "seksualnu propagandu", pa otkrio zašto EU "ne voli" mađarsku vladu

Novosti online

02. 12. 2022. u 16:19

MAĐARSKI premijer Viktor Orban optužio je danas Brisel da želi da zamrzne novac namenjen Mađarskoj "iz političkih razloga", odnosno politike Budimpešte prema migrantima i njenog protivljenja sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

ОРБАН УДАРИО НА БИРОКРАТЕ ИЗ БРИСЕЛА: Поменуо мигранте и сексуалну пропаганду, па открио зашто ЕУ не воли мађарску владу

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Evropska komisija preporučila je u sredu da se više od 13 milijardi evra evropskih fondova namenjenih Mađarskoj "zamrzne zbog problema sa korupcijom u toj zemlji".

Komisija je odlučila da bude oštra prema Orbanu, koga optužuje za "ucenu" zbog blokiranja zajedničkog plana pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra i minimalnog poreza na dobit preduzeća.

Pod pritiskom Evropskog parlamenta, Komisija je predložila državama članicama, koje bi trebalo da donesu odluku do 19. decembra, da suspenduju 7,5 milijardi evra iz kohezionih fondova, koji bi Mađarskoj trebalo da budu isplaćeni u okviru budžeta za period od 2021. do 2027. godine. .

S druge strane, komisija je odlučila da potvrdi mađarski nacionalni plan oporavka od pandemije kovid-19 (5,8 milijardi evra), ali uz 27 uslova, koji uključuju 17 mera za borbu protiv korupcije, kao i reforme za unapređenje nezavisnosti sudstva.

U intervjuu na javnom radiju u petak, Orban je optužio "birokrate u Briselu" da odlažu sprovođenje plana pomoći Mađarskoj "iz očiglednih političkih razloga".

- Postoje razlike u mišljenjima između EU i Mađarske o nekoliko fundamentalnih pitanja i zato (Brisel) ne voli mađarsku vladu - rekao je on.

Brisel "traži otvaranje naših granica za migrante, ali mi to nećemo učiniti, uvođenje njihove seksualne propagande u naše škole, ali to nećemo učiniti", rekao je on. Brisel "takođe zahteva našu bezuslovnu podršku sankcijama i ratu (protiv Moskve), ali ni to nećemo učiniti", rekao je on.

- Čak i ako su birokrate u Briselu nepravedne prema Mađarskoj tako što uvek postavljaju nove uslove, mi moramo težiti da postignemo sporazum sa EU - rekao je on.

- Uvešćemo dodatne tražene mere i ne sumnjamo da ćemo uspeti da ubedimo Komisiju 2023. godine - rekao je mađarski pregovarač Tibor Navračič.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RAISI SE OBRATIO NARODU: Ovo je poruka iranskog predsednika