SI ĐINPING USKORO U RIJADU: Poseta kineskog predsednika u vrlo osetljivom momentu za saudijsko-američke odnose

Novosti online

30. 11. 2022. u 23:48

SAUDIJSKA Arabija planira da bude domaćin kinesko-arapskog samita 9. decembra kome će prisustvovati kineski predsednik Si Đinping tokom posete kraljevini, izjavila su trojica arapskih diplomata, prenosi Rojters.

СИ ЂИНПИНГ УСКОРО У РИЈАДУ: Посета кинеског председника у врло осетљивом моменту за саудијско-америчке односе

Foto: Profimedia/Vikipedija

Si bi trebalo da stigne u Rijad 7. decembra, navode isti izvori, a na samit su pozvani i lideri Bliskog istoka i severne Afrike. 

Poseta kineskog predsednika dolazi u vrlo osetljivom momentu za saudijsko-američke odnose, koji su zategnuti zbog pitanja energetike, ali i zabrinutosti SAD zbog sve većeg kineskog uticaja na Bliskom istoku. 

Očekuje se da kineska delegacija potpiše na desetine sporazuma i memoranduma o razumevanju sa zemljama Zaliva i drugim arapskim državama koji se odnose na energetiku, bezbednost i investicije, rekle su diplomate. 

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel Al-Džubeir izjavio je prethodno za Rojters da će jačanje trgovinskih veza i regionalne bezbednosti biti prioritet posete i da se, pored skupa arapskih zemalja, očekuje održavanje samita Kine i zemalja Zaliva.

Sijevo putovanje odigraće se u vreme vrlo zategnutih odnosa Vašingtona kako sa Pekingom, tako i sa Rijadom. Razlozi su brojni: različit pogled na ljudska prava i rusku vojnu operaciju u Ukrajini, kao i optužbe zapadnih zemalja da Kina koristi svoju ekonomsku moć kao diplomatsko oruđe. 

Arapske države u Persijskom zalivu su poslednjih godina jačale veze sa Kinom i Rusijom, dok su, sa druge strane, rasle regionalne sumnje u nekada glavnog bezbednosnog partnera SAD. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati oduprli su se pritisku Amerike da "izaberu stranu" kada su u pitanju odnosi sa Kinom, glavnim trgovinskim partnerom, i Rusijom, članicom OPEK+ organizacije zemalja proizvođača nafte.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena bila je ljuta zbog odluke OPEK+ da smanji proizvodnju sirove nafte uprkos prigovorima SAD, što je dodatno narušilo dugogodišnje partnerstvo sa Saudijskom Arabijom koje je Bajden pokušao da popravi tokom posete ovoj zalivskoj zemlji u julu. 

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024