KINA POSVAĐALA SAVEZNIKE: Stari kontinent odbija zahtev Sjedinjenih Država da zaoštri stav i prema Pekingu

Jurica KERBLER

30. 11. 2022. u 08:00

DOK kineski predsednik Si Đinping poručuje da je Kina spremna da radi sa Rusijom na stvaranju bližeg partnerstva u energetskoj saradnji, američka administracija je uoči samita NATO u Bukureštu pritiskala Evropljane da zaoštre stav prema Pekingu.

КИНА ПОСВАЂАЛА САВЕЗНИКЕ: Стари континент одбија захтев Сједињених Држава да заоштри став и према Пекингу

Foto AP

To se ipak nije dogodilo. Evropljani su optužili Amerikance da su do neba podigli cenu tečnog gasa, zarađujući najviše u ovoj krizi. Bela kuća je proglasila da je to laž.

Oni najverniji Vašingtonu, kao što je Riši Sunak, ipak su požurili da upere prst prema Pekingu, pa je britanski premijer najavio kraj "zlatne ere" odnosa sa Kinom, ocenivši da Peking postaje sve veći izazov za britanske vrednosti i interese.

- Budimo jasni, takozvanazlatna era je gotova, zajedno sa naivnom idejom da će trgovina dovesti do društvenih i političkih reformi - rekao je Sunak, što godi ušima prvog stanara Bele kuće, ali ne i svima u Britaniji, pa čak ni njegovim konzervativnim partijskim kolegama, koji je vide i kao najavu nove vrste hladnog rata.

Sunakov stav prema Kini došao je u osetljivo vreme kada je jedan od novinara Bi-Bi-Sija bio nekoliko sati u pritvoru pošto je pratio proteste protiv mera zbog virusa korona u Šangaju.

Prvi put su se i Kinezi oglasili oko protesta na kojima su građani tražili da se ukinu drastične mere u strategiji "nultog kovida". Viši zdravstveni zvaničnik Čeng Jukvan iz Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je da protesti nisu usmereni na samu prevenciju i kontrolisanje epidemije, već na pojednostavljenje mera. Mi Feng, portparol Nacionalnog zdravstvenog ministarstva, najavio je da će se nastaviti napori da se politika "nultog kovida" prilagodi, kako bi se smanjio njen uticaj na društvo i ekonomiju.

Broj zaraženih kovidom u Kini raste, pa je samo u jednoj bolnici u Pekingu u nedelju prijavljeno 3.868 novih slučajeva, dok je u Gvangžuu u danu zabeleženo 8.295 zaraženih virusom korona. Zapadni analitičari smatraju da je Kina ponovo snažno pogođena širenjem epidemije u čak 80 gradova i da bi ukidanje ograničenja moglo dovesti do sloma zdravstvenog sistema.

Dok policija budno prati šta se događa u Pekingu, Šangaju i drugim kineskim gradovima, gde su demonstranti najavili nove skupove, zdravstvene vlasti pokreću široku akciju za vakcinisanje starijih od 80 godina.

PRITISAK IZ VAŠINGTONA

Dok Vašington bodri saveznike da zaoštre odnos prema Kini, na Zapadu se širi strah koje bi posledice osetila svetska ekonomija ako kineski rast posustane. Kina proizvodi gotovo 30 odsto svega u svetu, a Keri Braun iz londonskog Instituta za međunarodne poslove kaže da nema alternative za kinesku proizvodnju. Ekonomski rat sa Kinom, koji forsira šef Bele kuće Džozef Bajden, mogao bi se obiti u glavu ne samo Amerikancima već i Evropljanima ako slepo slede Vašington.

PROTEST BELIH PAPIRA

Kineski mediji navode da treba zadržati mere u borbi protiv kovida, ali i pozivaju zvaničnike u celoj zemlji da izbegnu ekstremne mere blokiranja izlaza iz zgrada u slučaju požara ili zatvaranja vrata u zgradama tokom karantina. Protesti se nastavljaju, građani nose prazne papire i posle dugo vremena čuju se kritike usmerene i na vođstvo KP Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna