"FARAONSKI" PROJEKAT ĐORĐE MELONI: Nastavlja ono od čega je Berluskoni odustao - spaja Siciliju sa Italijom

Novosti online

23. 11. 2022. u 08:20

NOVA italijanska vlada koju predvodi premijerka Đorđa Meloni najavila je da će obnoviti projekat izgradnje mosta preko Mesinskog moreuza kojim bi se povezala Sicilija s kopnom.

ФАРАОНСКИ ПРОЈЕКАТ ЂОРЂЕ МЕЛОНИ: Наставља оно од чега је Берлускони одустао - спаја Сицилију са Италијом

Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

U pitanju je "faraonski projekat", kako su ga ranije nazivali mediji na Apeninskom poluostrvu, a od koga je zbog drakonskih mera štednje odustala vlada nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija još 2011.

Međutim, na predlog ministra za saobraćaj i infrastrukturu Matea Salvinija, u ponedeljak je odobreno reaktiviranje kompanije "Mesinski moreuz", koja je zadužena za realizaciju projekta. Ova kompanije je zatvorena u stečajnom postupku 2013.

- Ovo nije nikakva sicilijanska ili kalabrijska infrastruktura. Ovaj most može i mora biti biser na svetskom nivou - izjavio je ministar Salvini, koji je ujedno i zamenik premijerke Meloni.

- Tehnički to neće biti jednostavno, ali ekonomski i finansijski planovi se moraju izmeniti, a projekat mora biti aktuelizovan - dodao je on i najavio početak radova za dve godine.

Ministar je istakao da postoje dve opcije: nastavak starog projekta ili raspisivanje novog javnog konkursa.

Prema ranijem projektu, planirana je izgradnja mosta preko Mesinskog moreuza dugačkog 3,7 kilometara na visini od 64 metra iznad površine mora. Bilo je predviđeno da cena izgradnje bude šest milijardi dolara.

Evropska komisija je u oktobru 2005. godine pokrenula postupak protiv Italije pod optužbom da nije izradila "studiju uticaja na prirodnu okolinu" jer je područje oko moreuza stanište nekoliko stotina ptica grabljivica. Geolozi su upozoravali na opasnost izgradnje na veoma trusnom području jer je nedaleko od Mesinskog moreuza jedini aktivni evropski vulkan - Etna.

(Kurir)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati