PJONGJANG NEGIRAO AMERIČKE TVRDNJE: "Nismo slali Rusiji nikakve rakete"

Novosti online

08. 11. 2022. u 18:28

SEVERNA Koreja je demantovala američke tvrdnje da isporučuje artiljerijske granate i municiju Rusiji za upotrebu u njenom ratu protiv Ukrajine, a u utorak je optužila Sjedinjene Države da lažu.

ПЈОНГЈАНГ НЕГИРАО АМЕРИЧКЕ ТВРДЊЕ: Нисмо слали Русији никакве ракете

Foto: Profimedia

Poricanje je usledilo nakon desetina testova oružja od strane Severne Koreje, uključujući rakete kratkog dometa koje su verovatno nuklearne i interkontinentalnu balističku raketu koja bi mogla da gađa kopno SAD. Pjongjang je rekao da testira rakete i artiljeriju kako bi mogao „nemilosrdno“ da pogodi ključne južnokorejske i američke ciljeve ako to želi.

Severna Koreja se poslednjih godina priklanja tradicionalnom savezniku Rusiji i čak je nagovestila slanje radnika da pomognu u obnovi teritorija koje je okupirala Rusija. Sjedinjene Američke Države optužile su Severnu Koreju, jednu od zemalja sa najviše naoružanja na svetu, da isporučuje municiju iz sovjetskog doba, poput artiljerijskih granata, kako bi popunila ruske zalihe koje su iscrpljene u Ukrajini.

Prošle nedelje, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi optužio je Severnu Koreju da tajno isporučuje "značajan broj" municije Rusiji. On je rekao da Sjedinjene Države veruju da je Severna Koreja pokušavala da prikrije rutu transfera tako što bi se činilo da se oružje šalje u zemlje Bliskog istoka ili Severne Afrike.

- Smatramo takve poteze Sjedinjenih Država kao deo njihovog neprijateljskog pokušaja da okalja imidž (Severne Koreje) u međunarodnoj areni - rekao je neidentifikovani zamenik direktora kancelarije za vojne spoljne poslove severnokorejskog ministarstva u izjavi koju su preneli državni mediji. .

- Još jednom jasno stavljamo do znanja da nikada nismo imali 'oružanje' sa Rusijom i da nemamo plan da to radimo u budućnosti - rekao je zamenik direktora.

U septembru su američki zvaničnici potvrdili nedavno deklasifikovani nalaz američkih obaveštajnih službi da je Rusija u procesu kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata od Severne Koreje. Severna Koreja je kasnije odbacila taj izveštaj, pozivajući Vašington da prestane da daje „nepromišljene primedbe“ i da „drži jezik za zubima“.

Kirbi je 2. novembra rekao da SAD imaju „ideju“ o tome kroz koju zemlju ili zemlje Sever može da usmeri oružje, ali nije želeo da precizira. On je rekao da severnokorejske pošiljke „neće promeniti tok rata“, navodeći napore Zapada da opskrbi ukrajinsku vojsku.

Foto AP

 

Ošamarena međunarodnim sankcijama i kontrolom izvoza, Rusija je u avgustu kupila dronove iranske proizvodnje za koje su američki zvaničnici rekli da imaju tehničke probleme . Za Rusiju, stručnjaci kažu da je Severna Koreja verovatno još jedna dobra opcija za snabdevanje municijom, jer Sever drži značajne zalihe granata, od kojih su mnoge kopije granata iz sovjetskog doba.

Iako se većina Evrope i Zapada povukla, Severna Koreja je nastojala da unapredi odnose sa Rusijom, okrivljujući SAD za krizu i osuđujući „hegemonističku politiku“ Zapada kao opravdavanje vojne akcije Rusije u Ukrajini da bi se zaštitila. Severna Koreja je u julu postala jedina nacija osim Rusije i Sirije koja je priznala donjecku i lugansku teritoriju kao nezavisnu .

Moguće snabdevanje Severne Koreje oružjem Rusiji predstavljalo bi kršenje rezolucija UN koje Severnoj Koreji zabranjuju trgovinu oružjem sa drugim zemljama. Ali malo je verovatno da će Severna Koreja zbog toga dobiti nove sankcije zbog podele u Savetu bezbednosti UN oko sukoba Amerike sa Rusijom u vezi sa njenim ratom u Ukrajini i njenim odvojenim strateškim takmičenjima sa Kinom.

Ranije ove godine, Rusija i Kina su već stavile veto na pokušaj pooštravanja sankcija Severnoj Koreji pod vođstvom SAD zbog njene serije testova balističkih raketa koje su zabranjene višestrukim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Neki posmatrači kažu da je Severna Koreja takođe koristila rusku agresiju u Ukrajini kao prozor za povećanje aktivnosti testiranja oružja i pojačanje pritiska na Sjedinjene Države i Južnu Koreju. Prošle nedelje, Sever je ispalio desetine projektila kao odgovor na velike američko-južnokorejske vazdušne vežbe koje Pjongjang vidi kao probu za potencijalnu invaziju.

U odvojenom saopštenju koje su u utorak objavili državni mediji, visoki severnokorejski diplomata kritikovao je nedavnu osudu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o raketnom baražu Severne Koreje, nazivajući ga „glasnikom“ američke vlade.

„Generalni sekretar UN ponavlja ono što Bela kuća i Stejt department govore kao da je on njihov govornik, što je žalosno“, rekao je Kim Son Gjong, zamenik ministra za međunarodne organizacije u ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje.

Kim je rekao da je Guteresovo "nepravedno i predrasude ponašanje" doprinelo pogoršanju tenzija u regionu - navodi AP.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori