POMAMA ZA GREJALICAMA U NEMAČKOJ: LJudi traže spas od nadolazeće zime

Novosti online

06. 11. 2022. u 20:28

U EVROPI raste zabrinutost oko snabdevanja gasom, jer građani traže brza rešenja kako da smanje račune za struju i gas.

ПОМАМА ЗА ГРЕЈАЛИЦАМА У НЕМАЧКОЈ: Људи траже спас од надолазеће зиме

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Tržišna istraživanja pokazuju da su se mnogi evropski građani vratili pećima na drva i pelet, a najviše se prodaju grejalice na struju i uljani radijatori. Dobra alternativa je i električni pokrivač. Samo u Nemačkoj za devet meseci prodato je oko milion električnih grejača. Ali i na tome se štedi struja.

Denis Sajmon iz Berlina kaže da je ćebe koje je kupio koštalo 130 evra, a ima četiri nivoa zagrevanja.

- Na četiri postaje baš vruće, pa ga obično stavimo na jedan pre spavanja i to je dovoljno. Sledeća godina će biti još teža. Rezervoari za gas trenutno su puni, a na kraju zime biće prazni - kaže ovaj stanovnik Berlina.

U Evropi je prava pomama za stručnjacima energetske efikasnosti. Njihove savete za brze uštede energije traže kompanije, a najviše građani kako bi smanjili račune za grejanje.

- Cene nafte su se utrostručile u poslednje tri godine. Želimo da vidimo šta je moguća alternativa - rekao je Verner Gernant iz okoline Frankfurta.

Melani Šlepuec kaže da se na savet stručnjaka čeka i do dva meseca.

- Skidamo krov u potpunosti, skinemo staru izolaciju i stavljamo novu. To bi bila jedna od mogućnosti, da se poboljša situacija - navodi ovaj ekspert.

A u jednom nemačkom selu imaju odgovor na energetsku krizu - greju se na biomasu. Postrojenje na koje su svi povezani koristi drvo koje je samo za te namene i ne ugrožavaju životnu sredinu.

- To je drvo iz lokalnih šuma, drvo koje nije pogodno za industriju. U toplani ga spaljujemo i dobijamo i toplu vodu i grejanje za naše meštane - ističe Andreas Hajenhauzer.

Krajem meseca Brisel će ponovo razmatrati ograničenje cene gasa na nivou Unije. U međuvremenu neke članice sopstvenim kriznim planovima pokušavaju da obuzdaju dalja poskupljenja struje i gasa bar tokom grejne sezone.

(RTS)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku