BLINKEN: Rusija će ostati zainteresovana za izvoz nafte i nakon uvođenja granične cene

Novosti Onlajn

04. 11. 2022. u 20:33

SJEDINjENE Američke Države su uverene da će Rusija ostati zainteresovana za izvoz energenata čak i posle uvođenja granične cene, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken.

БЛИНКЕН: Русија ће остати заинтересована за извоз нафте и након увођења граничне цене

Entoni Blinken / Arhiva

- Koje god odluke da Rusija donese, pretpostavljam da će joj biti u interesu da nastavi sa isporukama energenata - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Nemačkoj.

Prema njegovom mišljenju, Moskvi je potreban izvoz energenata kako bi održala funkcionisanje privrede i finansiranje dejstava u Ukrajini.

- Uvođenje granične cene u najmanju ruku smanjuje negativne posledice toga što Rusija nastavlja da prodaje energente i pritom ih zadržava na tržištu - smatra državni sekretar.

Prethodno je Rojters, pozivajući se na izvore, preneo da su se zemlje G7 i Australija dogovorile da odrede fiksnu cenu ruske nafte.

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra ograničenje cena gasa, ali nije doneta konačna odluka.

Rusija je više puta upozoravala da neće isporučivati naftu zemljama koje budu primenjivale mehanizam prinudnog ograničenja otkupnih cena.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući ideju Zapada da ograniči cenu ruskih energenata izjavio da Rusija neće ništa isporučivati van svojih granica, ukoliko to bude u suprotnosti sa njenim interesima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna