OPASNOST OD NAPADA PROGLAŠENA U CELOJ UKRAJINI: Uništeno 40 odsto trafostanica i termoelektrana

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik iz Moskve

21. 10. 2022. u 08:00

U UKRAJINI su najtraženija roba postale sveće. Od juče su, u celoj Ukrajini, počela povremena isključenja struje od 7 do 23 sata.

ОПАСНОСТ ОД НАПАДА ПРОГЛАШЕНА У ЦЕЛОЈ УКРАЈИНИ: Уништено 40 одсто трафостаница и термоелектрана

Foto: AP

Predsednik Vladimir Zelenski se obratio građanima da maksimalno smanje potrošnju struje kako bi se izbegao potpuni strujni kolaps. Eksperti su saopštili da je 40 odsto ukrajinske energetske infrastrukture oštećeno i uprkos svim naporima ne može se brzo popraviti. U Kijevskoj oblasti su zbog toga zamolili građane da isključe čak i frižidere.

Opasnost napada iz vazduha je proglašena u celoj Ukrajini. Sirene su se prvo čule u centralnom delu Ukrajine, a zatim u Odesi. Ruska vojska je i juče nastavila da gađa termoelektrane i trafostanice, kao i važne vojne objekte. U Nikolajevskoj oblasti na jugu Ukrajine delimično ili potpuno su uništena četiri energetska objekta. I u Krivom Rogu su pre svanuća gađani energetski objekti i teško su oštećeni, izjavio je Valentin Rezničenko, rukovodilac ukrajinske vojne administracije Dnjepropetrovske oblasti.

PATROLA NA GRANICI BELORUSIJE

Foto: AP

Vazdušne snage Rusije nadgledaju granice svog saveznika Belorusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije. "U ovom trenutku ruska avijacija iz regionalne vojne grupe izvodi rutinske patrole vazdušnih granica savezne države", navodi se. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko (na slici) je izrazio bojazan da će njegova zemlja biti meta napada iz Ukrajine, a Rusija je odgovorila uvećavanjem svog vojnog prisustva u Belorusiji na 9.000 vojnika i dodatnim slanjem vojne opreme.

Svi dosadašnji pokušaji ukrajinske vojske da na jugoistočnom frontu naprave dublji proboj nisu uspeli. Njih zasipa pojektilima ruska avijacija, kao i artiljerija. Branioci Hersona javljaju da su dobro učvršćeni njihovi položaji i oni ne nameravaju da se povuku, a sada im je psihološki lakše kada su preseljeni civili.

Vlasti novopripojenih teritorija Rusiji objašnjavaju da se Kijevu žuri da ostvari neki značajniji rezultat kako bi mogli da opravdaju pomoć koju dobijaju pre svega iz Amerike. Predsedniku SAD Džozefu Bajdenu je važno da pre početka izbora za američki Kongres ukrajinska vojska osvoji Herson i Zaporošku atomsku centralu, što bi bilo važno u propagandne svrhe.

PASOŠI

Poslanici ukrajinskog parlamenta će morati da vrate diplomatske pasoše i neće moći da putuju u inostranstvo bez saglasnosti sa predsedničkom administracijom. Nije tajna da je jedan broj ukrajinskih političara, među kojima su i oni iz državnog vrha, svoje porodice smestio na bezbednim mestima u inostranstvu, pa oduzimanje diplomatskih pasoša poslanicima treba da dokaže kako su u ratnoj situaciji svi građani Ukrajine u istom položaju.

Nesporno je da su sve glasniji oni u Americi koji su za ograničenje vojne pomoći Kijevu i odustajanje od parole "pomagaćemo Ukrajinu koliko god treba". Posle milijardera Ilona Maska u Americi su se oglasili i neki drugi bogataši koji misle da bi Zelenski morao da sedne za pregovarački sto i prizna da je Krim bio ruski, kao i da Ukrajina bude neutralna zemlja, na čemu insistira odavno Putin.

Ali, u novoj administraciji u Hersonskoj oblasti ne samo što ne nameravaju da se povuku sa svoje teritorije, već najavljuju da će, kad očiste svu oblast, krenuti na Nikolajev i Odesu. Naravno, ti planovi bi mogli da počnu da se realizuju krajem godine kad kao pojačanje stignu rezervisti iz Rusije koji vežbaju na poligonima.

Da je Putin s razlogom podigao nivo bezbednosti u pograničnim delovima Rusije potvrđuju reči Vjačeslava Glatkova, gubernatora Belgorodske oblasti, koja najviše strada od ukrajinskih raketa i dronova. Ukrajinska artiljerija nema milosti, pa gađaju i škole. Zbog toga je u Belgorodskoj oblasti odlučeno da se pre uobičajenih rokova deca puste na školski raspust.

ČETIRI KRUGA BEZBEDNOSTI

Da se spreče terorističke akcije na teritoriji Rusije predsednik Rusije Vladimir Putin je, osim u novopripojenim krajevima, Donjeckoj i Luganskoj republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podigao bezbednosni nivo još u tri grupe regiona.

U prvoj bezbednosnoj grupi su krajevi u kojima se vodi rat. Tamo se formiraju štabovi teritorijalne odbrane gde će se lokalno stnoviništvo priključiti vojsci u odbrani svojih ognjišta. Uveden je i policijski čas i kontroliše se sav transport. Pojačana je zaštita važnih objekata. Poslednjih meseci ukrajinske tajne službe šalju diverzante koji postavljaju eksploziv, a njihovi jataci javljaju koordinate artiljeriji.
U drugoj grupi regiona su Krim, krasnodarski kraj, Rostovska, Voronješka, Belgorodska, Kurska i Branjska oblast. Kod njih neće biti policijskog časa i vojne cenzure, ali će biti pojačana kontrola kako se ne bi dopustile bilo kakve diverzije. Sve te oblasti i krajevi su u blizini teritorije u kojoj se vodi rat. Kontrolisaće se transport i obavezna je zaštita važnih objekata. Upravo u tim oblastima bile su terorističke akcije ili su padali projektili upućeni sa ukrajinske teritorije.
U trećoj kategoriji su oblasti centralnog i južnog teritorijalnog okruga Rusije, gde će se bolje kontrolisati transport.
U četvrtoj su Povoložje, Ural, Sibir, Daleki istok, Severni Kavkaz i severozapadni deo Rusije. U tim delovima će se pojačati čuvanje važnih objekata, a ostalih ograničenja neće biti.

U Kijevu ne skrivaju ljutnju na rukovodstvo Irana i optužuju ga za prodaju dronova Rusima. Predsednik Zelenski je ogorčeno kazao da "Iran zarađuje krvavi novac". Predstavnici Rusije i Irana su demantovali na sednici Saveta bezbednosti UN da je bilo kupoprodaje raketa i dronova.

Da bi dokazali kako ruski dronovi uspešno pogađaju ciljeve Ministarstvo odbrane RF je pokazalo juče snimak kako njihova bespilotna letelica "lancet" pogađa ukrajinsku vojnu tehniku. Taj dron ima domet 40 kilometara i kreće se brzinom sto kilometara na sat. U kompaniji koja proizvodi te dronove tvrde da je na ukrajinskom frontu do sada korišćeno više od 400 "lanceta".

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (2)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)