BRITANSKI MINISTAR O INCIDENTU IZNAD CRNOG MORA: Ruski lovac ispalio raketu u blizini britanskog aviona - posredi greška

Novosti onlajn

20. 10. 2022. u 15:11

MINISTARSTVO odbrane Velike Britanije tvrdi da je ruski borbeni avion 29. septembra ispalio raketu u blizini britanskog vojnog aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, javlja Rojters.

БРИТАНСКИ МИНИСТАР О ИНЦИДЕНТУ ИЗНАД ЦРНОГ МОРА: Руски ловац испалио ракету у близини британског авиона - посреди грешка

Foto: Printscreen

- Nenaoružani izviđački avion RC-135 River Joint izvodio je 29. septembra rutinsku patrolu iznad Crnog mora kada su ga presrela dva borbena ruska lovca Su-27. To što je avion praćen nije ništa neobično. U tom smislu, taj dan nije bio ništa poseban. Međutim, tokom presretanja, jedan od lovaca Su-27 ispalio je projektil u blizini aviona RC-135 River Joint bez vizuelnog kontakta sa metom. Incident sa ruskim avionom i RC-135 River Joint trajao je 19 minuta. Patrola je završena i letelica se vratila u bazu - rekao je Volas.

On je dodao da je o incidentu razgovarao direktno sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

- U svetlu ovog potencijalno opasnog incidenta, izrazio sam zabrinutost direktno svom ruskom kolegi, ministru Šojguu i načelniku Generalštaba (Oružanih snaga RF Valeriju Gerasimovu) u Moskvi, i načelnik štaba odbrane (Oružanih snaga Velike Britanije, admiral Toni Radakin) takođe je izrazio zabrinutost. U svom pismu sam jasno naveo da letelica nije nosila oružje, da se nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru i da je pratila kurs koji je ranije objavljen - rekao je Volas.

On je rekao da je patroliranje iznad Crnog mora bilo obustavljeno dok se ne dobije odgovor ruske strane, koji je i dat 10. oktobra. Nakon toga, rekao je britanski ministar, patroliranje je nastavljeno, ali uz pratnju lovaca. Prema rečima šefa britanskog vojnog resora, provera koju su obavile ruske vlasti pokazala je da je Su-27 greškom ispalio raketu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!