BIZNIS INSAJDER TVRDI: "Nemačka ima dovoljno municije za samo jedan ili dva dana ratovanja"

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 21:33

PROBLEM je poznat „već godinama“, ali ga pogoršava ukrajinska kriza

БИЗНИС ИНСАЈДЕР ТВРДИ: Немачка има довољно муниције за само један или два дана ратовања

Foto Tanjug/AP

Nemačka vojska (Bundesver) ima dovoljno municije za samo jedan ili dva dana ratovanja, izvestilo je u subotu nemačko izdanje novinskog sajta Biznis Insajder (BI), pozivajući se na odbrambenu industriju i parlamentarne izvore.

Prema BI, Berlin značajno zaostaje za zahtevom NATO-a o održavanju zaliha za najmanje 30 dana borbe. Rečeno je da je problem „poznat godinama“, jer su vojne vežbe patile od nedovoljnih zaliha.

Zalihe su dodatno iscrpljene nakon što je Nemačka, zajedno sa mnogim drugim zapadnim zemljama, počela da šalje oružje i municiju u Ukrajinu nakon što je Rusija u februaru pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi.

Isporuke su uključivale 53.000 metaka za samohodne protivvazdušne topove, 21,8 miliona metaka za vatreno oružje i 50 raketa za razbijanje bunkera, navodi nemačka vlada.

Situacija sa nestašicom „neće se poboljšati ako se municija ukloni iz zaliha Bundesvera, a istovremeno se ne daju odgovarajuće narudžbine odbrambenoj industriji“, rekao je Hans Kristof Acpodjen, izvršni direktor Nemačkog udruženja bezbednosne i odbrambene industrije (BDSV) , rekao je BI. U međuvremenu, citirani su izvori izdanja koji su rekli da nije bilo „značajnih narudžbi“ odbrambenim kompanijama da proizvode više naoružanja.

Eva Hoegl, komesarka za odbranu nemačkog parlamenta, rekla je za BI da je potrebno dodatnih 20 milijardi evra (19,5 milijardi dolara) da bi se popunile zalihe.

Nemačka je u februaru najavila osnivanje fonda od 100 milijardi evra (97,4 milijarde dolara) za jačanje Bundesvera u svetlu sukoba u Ukrajini.

Ministarka odbrane Kristin Lambreht otputovala je ranije ovog meseca u ukrajinski lučki grad Odesu. Posle puta je najavila da će Berlin nastaviti da podržava Kijev koliko god bude potrebno.

(Businessinsider)

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)