ŠTA NOVA PREMIJERKA ITALIJE MISLI O REGIONU? Hrvatima tražila da vrate Dalmaciju i Istru, a izjava o Titu mnoge šokirala

Novosti online

26. 09. 2022. u 17:33

ĐORĐA Meloni, nova premijerka Italije, bila protiv ulaska Hrvatske u EU a svojevremeno hvalila i Benita Musolinija.

ШТА НОВА ПРЕМИЈЕРКА ИТАЛИЈЕ МИСЛИ О РЕГИОНУ? Хрватима тражила да врате Далмацију и Истру, а изјава о Титу многе шокирала

Foto: Profimedia

Italija dobija desničarsku vladu. I to po svemu sudeći vladu koja će otići najdalje u desno još od Benita Musolinija.

Prema privremenim rezultatima, desničarski blok na čelu sa “Braćom Italije”, strankom koju predvodi Đorđa Meloni, trebalo bi da ima ubedljivu većinu u oba doma italijanskog parlamenta. Reč je o ženi koja je u prošlosti hvalila Musolinija i govorila da Dalmacija i Istra treba da budu vraćene Italiji.

“Benito Musolini je bio dobar političar jer sve što je uradio, uradio je za Italiju“, rekla je jednom prilikom ona. Kasnije će promeniti ton, rekavši da je diktator napravio "greške". Napisala je takođe jednom prilikom da se Istra i Dalmacija moraju vratiti Italiji.

"Biće da sam uvek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do vraćanja imovine Jevrejima. O povratku, direktno, Istre i Dalmacije da i ne govorimo", napisala je svojevremeno ona. A ranije ove godine objavila je status o Josipu Brozu Titu. U postu iz februara napisala je da je apsurdno odati počast nekome ko je odgovoran za masakr Italijana.

“Braća Italije su odavno predstavila predlog zakona da se ovoj sramoti stane na kraj. Žrtve fojbe i njihovi najmiliji zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah povucite Orden Republike Italije maršalu Titu“, napisala je ona.

ŠTA SU FOJBE?

Fojbe je izraz kojim se označava serija masovnih ubistava i pokolja koje su nad pripadnicima italijanske etničke zajednice u Istri i Slovenačkom primorju počinili pripadnici jugoslovenskih partizanskih formacija krajem i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Naziv je došao od izraza fojba, koji označava kraške jame u koje su bacane žrtve. Tačne okolnosti pod kojima su se zločini dogodili, broj i status žrtava, kao i motivi počinitelja su predmet višegodišnje rasprave među istoričarima.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (28)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!