RUSI ŠIRE SVOJE GRANICE? Referendum u dve republike i dve oblasti za pripajanje Rf

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

24. 09. 2022. u 06:10

U Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, juče je u osam sati počeo petodnevni referendum na kojem će se građani izjasniti žele li da se pripoje Ruskoj Federaciji.

РУСИ ШИРЕ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ? Референдум у две републике и две области за припајање Рф

LUGANSK, Foto AP

Pravo glasa imaju svi stariji od 18 godina, a glasačka komisija će proveriti dokumente da se vidi adresa boravka glasača. Priznaće se onaj rezultat glasanja koji je podržalo više od 50 odsto građana spomenutih republika i oblasti.

Glasaće i oni koji su izbegli i sada se nalaze u nekom od regiona Ruske Federacije. Čak i na dalekoj Kamčatki će 27. septembra biti otvoreno mesto na kom će glasati oni koji su privremeno došli iz istočnog dela Ukrajine. U Zaporoškoj oblasti posle ulaska u sastav Rusije neće biti mobilizacije narednih nekoliko godina, kazao je rukovodilac tamošnje administracije Jevgenij Balicki.

Vojne i policijske strukture, po rečima predsednika Luganske narodne republike Leonida Pasečnika, zadužene su za "sigurnost na mestu glasanja".

Ovih dana se može očekivati pojačan rad ukrajinske artiljerije, a neki vojni analitičari predviđaju da bi na nekim pravcima moglo doći do nove ofanzive ukrajinske vojske.

Predstavnik Ministarstva odbrane RF general Igor Konošenkov izjavio je juče da su u minula 24 sata u vazdušnom boju ruski piloti uništili jedan "mig 29" i dva SU-25. Ruska avijacija i artiljerija su žestoko tukli ukrajinske položaje u onim delovima Zaporožja koji su pod kontrolom Kijeva. U Ministarstvu odbrane RF tvrde da su samo juče uništili oko 190 pripadanika nacionalističkih bataljona.

Čim se završi referendum i kad se nove oblasti prime u sastav Ruske Federacije, svaki napad na njih u Moskvi će se smatrati kao udar na Rusiju, istakao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sva sociološka ispitivanja do sada pokazuju da će u Donjeckoj i Luganskoj republici velika većina stanovnika glasati za pripajanje Rusiji. U Donjeckoj republici je 80 odsto ispitanika kazalo da će izaći na izbore, a za pripajanje Rusiji će biti 94 odsto njih, dok će u Luganskoj republici na glasanje izaći 83 odsto, a od njih će 93 odsto glasati za pripajanje Rusiji.

Izlaznost će sigurno biti velika, baš kao i procenat onih koji će se izjasniti za spajanje sa Rusijom.

NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja".

- Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN - navodi se u saopštenju Severnoatlantskog vojnog saveza.

- Saveznici u NATO neće priznati njihovu nelegalnu i nelegitimnu aneksiju. Ove teritorije su Ukrajina.

Ukrajina traži da joj se što pre dostave savremeni tenkovi, ali se zapadne zemlje ne žure da ispune tu želju Kijeva.

UJEDINjENE NACIJE: RATNI ZLOČIN

PREDSEDAVAJUĆI nezavisne istražne komisije za Ukrajinu Erik Moze izjavio je da je zaključeno da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, a na osnovu dokaza prikupljenih u četiri regiona te zemlje. Njegovo obraćanje usledilo je nakon istraga sprovedenih u Kijevu, Černihovu, Harkovu i Sumiju, gde je Komisija posetila 27 mesta i razgovarala sa više od 150 svedoka i žrtava nasilja. Nezavisnu komisiju formirao je Savet UN za ljudska prava u martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona