KRIZA U NEMAČKOJ: Da li će bez gasa iz Rusije biti dovoljno tog energenta da se preživi sledeća zima?

Novosti online

07. 09. 2022. u 23:23

ČINI se da su skeptici koji su predviđali potpuni prekid snabdevanja gasom putem Severnog toka 1 bili u pravu. Izjave iz Kremlja sve jasnije ukazuju da Moskva isporuke svog gasa povezuje s ukidanjem sankcija, piše Dojče Vele.

КРИЗА У НЕМАЧКОЈ: Да ли ће без гаса из Русије бити довољно тог енергента да се преживи следећа зима?

Foto: Profimedia

Kako se bliži sezona grejanja, tako se pitanja množe: Ako Nemačka više ne može da računa na ruski gas, šta još može da učini? Da li će biti dovoljno zaliha za zimu? Koliko sve to može da košta? I šta će biti posle?

Nešto gasa još uvek stiže u Nemačku preko ukrajinskog gasovoda – donedavno je to bila količina od oko 40 gigavat-sati dnevno, dok je poslednji put preko Severnog toga 1 bilo isporučeno oko 350 gigavat-sati.

Poređenja radi, oko 2.800 gigavat-sati dnevno dolazi iz Norveške, Belgije i Holandije.

Rezervoari gasa u Nemačkoj su protekle nedelje napunjeni s 1.350 gigavat-sati.

Najvažnije pitanje koje se sada postavlja glasi: da li će bez gasa iz Rusije biti dovoljno tog energenta da se preživi sledeća zima u Nemačkoj, bez potrebe za proglašavanjem nestašice, što bi moglo da donese restrikcije za privatna domaćinstva?

Spremni za zimu – uz visoku cenu

Ukratko: šanse su dobre – iako je cena visoka.

Nemačka skladišta trenutno su popunjena sa 86,1 odsto, što je znatno iznad proseka u poslednjih šest godina. Nivo skladištenja predviđen uredbom Ministarstva privrede od 1. oktobra, već je dosegnut.

To je bilo moguće jer Nemačka plaća visoke cene prilikom kupovine, a beleži i uštede, i to ne samo u privredi, već i u drugim oblastima, objasnio je Klaus Miler, šef nemačke Agencije za mreže koja je zadužena za energetiku.

Ipak, eksperti ocenjuju da je bez isporuka iz Rusije, teško ispuniti cilj da se do 1. novembra skladišta popune na 95 odsto.

Ukoliko bi se rezervoari popunili na 90 odsto, što znači oko 220 teravat-sati, i uz pretpostavku da je mesečna potrošnja gasa kao protekle zime, ta količina uskladištenog gasa bila bi dovoljna za skoro dva meseca – bez ikakvog uvoza.

U ovom trenutku se, inače, dnevno uvozi tri teravat-sata gasa.

Plutajući terminali za tečni prirodni gas (LNG) koji su trenutno u izgradnji mogli bi da obezbede dodatni uvoz. Miler očekuje da će ove zime čak tri terminala biti u funkciji.

 - A sledeće godine bi šest do sedam terminala u Nemačkoj omogućilo značajan uvoz - rekao je Miler, ali istovremeno i naglasio da je LNG-gas izuzetno skup.

Čini se, dakle, da je snabdevanje Nemačke gasom za ovu zimu obezbeđeno – uz dodatne ogromne izdatke. 

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati