ŠTA ĆE BITI PRVI KORAK LIZ TRAS? Nova britanska premijerka dobila kraljičin blagoslov i preuzela dužnost

I. STANOJEVIĆ

07. 09. 2022. u 09:19

UZ blagoslov kraljice Elizabete Druge (96), nova šefica vlade Velike Britanije Liz Tras (47) juče je i zvanično stupila na funkciju. Naslednica Borisa Džonsona otputovala je odvojeno od svog prethodnika u zamak Balmoral u Škotskoj, gde se kraljica nalazi već dugo, zbog poteškoća sa kretanjem.

ШТА ЋЕ БИТИ ПРВИ КОРАК ЛИЗ ТРАС? Нова британска премијерка добила краљичин благослов и преузела дужност

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Trasova je postala treća žena na čelu izvršne vlasti u Londonu, posle Margaret Tačer i Tereze Mej, prihvativši kraljičinu ponudu da bude imenovana za premijera i prvog lorda trezora. Za juče kasno po podne bilo je zakazano njeno obraćanje naciji, ispred sedišta vlade u Dauning stritu broj 10.

Džonson, koji je juče i formalno predao svoju ostavku kraljici, objavio je da se povlači 7. jula, pošto je izgubio podršku skoro 50 ministara i visokih vladinih službenika. Obavljajući premijersku dužnost bezmalo tri godine, Džonson se našao na udaru opozicije, ali i predstavnika svojih torijevaca, zbog načina na koji se zemlja borila protiv pandemije virusa korona, porasta troškova života i snimaka sa privatnih zabava u prostorijama vlade, dok je na snazi bio karantin.

Foto: Jane Barlow/Pool Photo via AP

Trasova mu je, navodi Bi-Bi-Si ostala do kraja lojalna i nije se našla među onima koji su dali ostavku, oborivši time i vladu.

Opraštajući se, Džonson je na pitanje čime će se baviti u budućnosti, rekao za sebe da je "poput rakete koja je ispunila svoju svrhu".

- Tako da ću se nežno vratiti u atmosferu i spustiti se, nevidljivo, u neki zabačeni ćošak na Pacifiku - našalio se bivši premijer.

Trasova je kao prvi korak najavila razradu plana pomoći od 40 milijardi funti (46 milijardi evra) koji bi trebalo da omogući privredi da podmiri uvećane energetske troškove. One iste koji su doveli do talasa štrajkova, od železničara preko advokata do poštara, i najave novih izlazaka na ulicu običnog sveta koji nije u stanju da podmiri narasle troškove za gas i struju.

Nova britanska premijerka otpočela je politički put kao tinejdžerka, članica centrističkih Liberalnih demokrata, da bi potom prešla u desničarske konzervativce. Godine 2016. vodila je kampanju za ostanak Britanije u EU, ali je brzo promenila mišljenje, pošto su Britanci podržali "bregzit". Smisao za odevanje i sklonost ka fotografiji, naročito poziranje u tenku u Estoniji i nošenje krznene kape u Moskvi, doneli su joj poređenje sa torijevskom ikonom, "gvozdenom Margaret Tačer".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori