AMERIČKI AMBASADOR NAPUSTIO MOSKVU: Salivan bio na oproštaju od Gorbačova i otišao iz Rusije, i američki mediji iznenađeni

B. V.

06. 09. 2022. u 19:32

AMERIČKI ambasador u Moskvi Džon Salivan napustio je Rusiju i završio svoj mandat u Moskvi gde je radio manje od tri godine.

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР НАПУСТИО МОСКВУ: Саливан био на опроштају од Горбачова и отишао из Русије, и амерички медији изненађени

Foto: EPA

Poslednji događaj na kome se pojavio u Moskvi bio je ispraćaj od poslednjeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova.

Čak i za američke novinare odlazak Salivena bio je iznenađenje. Predstavnici Stejt departmenta tvrde kako je odlazak "uobičajena rotacija" jer američki ambasadori uglavnom provode na toj funkciji tri godine.

Salivan je u Moskvu stigao u januaru 2020, u vreme vladavine Donalda Trampa. Posle smene u Beloj kući, Džo Bajden ga je ostavio na funkciji, imajući u vidu napregnute odnose s Rusijom. Ubrzo su se odnosi između SAD i Rusije spustili na najniži nivo posle završetka Hladnog rata, međusobno proterivanje diplomata i osoblja ambasada je postalo "uobičajeno". Posle početka rata u Ukrajini, situacija se još pogoršala.

- U našoj ambasadi u Moskvi su prazni celi spratovi. Ako se nastavi sa proterivanjem diplomata teško da će ambasada moći da obavlja svoju funkciju - izjavio je Salivan.

Kada se sve to zna, jasno je zašto je Salivan izgubio motivaciju da i dalje boravi u Moskvi. Njega niko od važnih ruskih rukovodilaca nije zvao, niti primao na bilo kakav razgovor jer kako je više puta govorio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov "kontakti na najvišem nivou su zamrli".

Vašington tek treba da odluči ko će biti novi američki ambasador u Moskvi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule