OTIŠLA AMERIČKA VOJSKA, PROIZVODNJA DROGE STALA: Talibani održali obećanje "zaveta maka"

D. D. S.

29. 08. 2022. u 14:12

Avganistan je najveći svetski proizvođač opijuma, a njegova proizvodnja je rasla tokom godina kada su bile prisutne američke i koalicione snage. Uprkos tome što su SAD potrošile više od osam milijardi dolara na iskorenjivanje useva, u 2021. godini vrednost proizvodnje opijata u Avganistanu iznosila je 14 procenata BDP-a zemlje. No, talibani su u aprilu dekretom zabranili uzgoj maka u Avganistanu, a portparoli vlade su rekli da će se prestupnicima suditi po šerijatskim zakonima i sudovima.

ОТИШЛА АМЕРИЧКА ВОЈСКА, ПРОИЗВОДЊА ДРОГЕ СТАЛА: Талибани одржали обећање завета мака

Foto: Tanjug AP

Dok su predstavnici talibana pregovarali o povlačenju zapadnih snaga sa, najpre, administracijom Donalda Trampa, a zatim i predstavnicima njegovog naslednika Džozefa Bajdena, obećali su da će prekinuti proizvodnju opijuma u Avganistanu kada povrate vlast. Iako su prekršili mnoga druga obećanja, od pitanja uloge žena u društvu do tolerancije prema neistomišljenicima, "zavet maka" su ispunili. Poljoprivrednici u Helmandu, centru za uzgoj maka u Avganistanu, navode da su naoružani talibanski zvaničnici počeli da zauzimaju farme i da čupaju polja maka traktorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024