RAT U UKRAJINI: Zelenski održao tajni sastanak, pa smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 08. 2022. u 07:13 >> 23:56

DANAS je 186. dan specijalne operacije ruske armije u Ukrajini. I juče su se nastavile provokacije kod nuklearne elektrane u Zaporožju. Ruska strana tvrdi da je uništena jedna haubica američke proizvodnje M-777 kojom su Ukrajinci granatirali objekat.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски одржао тајни састанак, па сменио заменика команданта Националне гарде (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Energodar: "Ukrajinska vojska gađala stambene zgrade"

Proruska vojno-civilna administracija Energodara saopstila je večeras da je ukrajinska vojska granatirala stambene delove grada u regionu Zaporožje.

- Nacisti iz ukrajinske vojske su otvorili vatru na stambene zgrade Energodara. Eksplozije su se čule u gradu. Službe za vanredne situacije proveravaju informacije o eventualnim žrtvama i šteti nanetoj civilnoj infrastrukturi -  navela je uprava grada, preneo je TAS S.

Smenjen zamenik komandanta Nacionalne garde

Zelenski je smenio zamenika komandanta Nacionalne garde Jaroslava Spodara.

Ukrajinske trupe otvorile su vatru na stambena naselja u Energodaru, u Zaporoškoj oblasti, a PVO u Sevastopolju je aktivirana.

Tajni sastanak

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski održao je tajni sastanak sa snagama bezbednosti, uključujući zaposlene u odbrambenom i obaveštajnom sektoru, na kojem je razgovarano o situaciji na frontu i potrebama ukrajinske vojske.

Zaharova: To što Kijev radi oko Zaporoške nuklearke je terorizam

Moskva smatra da će inspekcija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) biti obavljena bez obzira na destruktivne uticaje Kijeva, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u emisiji „Nedeljno veče sa Vladimirom Solovjovom“ na televiziji „Rosija 1“.

- Polazimo od činjenice da inspekcija IAEA mora biti realizovana bez obzira na to kakav destruktivni uticaj kijevski režim ima na ovaj proces i svi oni koji stoje iza njega, kao i svi oni koji koriste nuklearni objekat kao instrument. To čak više nije ucena, već terorizam. Ono što kijevski režim radi oko Zaporoške nuklearne elektrane, to je nuklearni terorizam - istakla je ona.

Foto: Printskrin

Zaharova je pozvala da se ne reaguje na lažne informacije Zapada o tome da su Rusiju, navodno, nagovorili da dozvoli inspekciju IAEA u Zaporoškoj nuklearki.

- Želim da pozovem sve da ne reaguju na na lažne informacije koje sada plasira Zapad da su, navodno, nagovorili rusku stranu da prihvati inspekciju, da su iskoristili svu umetnost diplomatije, nagovarajući nas na inspekciju. To nije istina, to je laž - zaključila je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Odjekuju eksplozije u Rovenskoj oblasti

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Rovenskoj oblasti, zapad Ukrajine.

Prema preliminarnim podacima, dve rakete su pogodile skladište zapadnog oružja

Oboren ukrajinski dron

Ukrajinski dron-kamikaza oboren je iznad teritorije Zaporoške nuklearne centrale, saopštili su Sputnjiku vlasti Energodara.

Cilj je bilo skladište nuklearnog otpada.

Rusi u ofanzivi

Ruska vojska nastavlja ofanzivu u području Marinke, zapadno od Donjecka.


Ukrajinske snage četiri puta su otvorile vatru na Novu Kahovku, Zaporoška oblast.
Kako su saopštili u vojnoj administraciji oblasti, pogođen je centar grada i područje hidroelektrane.

Vatra je otvorena iz višecevnog sistema "Himars" i kompleksa "Točka U". Ispaljeno je 20 raketa.

Medvedev o cenama gasa

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izneo je novu prognozu po pitanju cene gasa u Evropi – sada smatra da bi do kraja godine mogla da poraste do 5.000 evra za hiljadu kubika.

Foto: Tanjug

- U vezi sa povećanjem cene gasa na 3.500 evra za hiljadu kubnih metara, moram da povećam prognoziranu cenu na 5.000 evra do kraja 2022. godine - napisao je Medvedev na Telegramu.

- With warm regards (eng. topli pozdravi) - dodao je Medvedev, obraćajući se liderima zemalja i vlada Evropske unije.

Medvedev je nešto ranije prognozirao da bi u Evropskoj uniji „plavo gorivo“ do kraja godine moglo da dostigne cenu od 4.000 evra za hiljadu kubnih metara, piše Sputnjik.

Dnevni izveštaj ruskog Ministarstva odbrane

U napadu visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništene su privremene lokacije 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u selu Slavjansk u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov i dodao da je oboreno šest dronova i presretnuto 29 raketa.

U napadu je ubijeno do 150 neonacista i uništeno 10 automobila i oklopnih vozila.

Tokom ofanzivnih dejstava savezničkih snaga na Donjeckom pravcu uništeno je 60 odsto pripadnika 204. bataljona 241. brigade teritorijalne odbrane u selu Artjomovsk. Komanda operativno-taktičke grupe „Liman“ povukla je jedinice brigade iz područja borbenih dejstava u Kijev radi snabdevanja, istakao je Konašenkov.

Visokopreciznim udarima na područje Slavjanska ubijeno je više od 100 pripadnika ukrajinskih snaga koji su bili na obuci u centru za obuku rezervnog sastava Oružanih snaga Ukrajine.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u gradu Zaporožju na teritoriji fabrike „Motor Sič“ pogodile proizvodne pogone u kojima su remontovani helikopteri ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Osim toga, u prethodna 24 časa pogođena su tri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u DNR, kao i 42 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 139 okruga.

Kod Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je skladište nafte iz kojeg su se snabdevale jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

Takođe je uništeno osam skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije u DNR, Harkovskoj oblasti, Nikolajevskoj oblasti i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili šest ukrajinskih bespilotnih letelica u Donjeckoj Narodnoj Republici, Harkovskoj oblasti i Hersonskoj oblasti.

Presretnuto je 28 raketa višecevnih bacača raketa „Oljha“ i „Himars“ u DNR, Hersonskoj oblasti, kod Antonovskog i Darevskog mosta, kao i iznad Kahovske hidroelektrane.

Osim toga oborena je jedna balistička raketa „Točka U“ u Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je: 274 aviona, 148 helikoptera, 1.826 bespilotnih letelica, 370 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.400 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 822 višecevna bacača raketa, 3.349 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 5.095 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Ukrajinci raketirali Mirni

Oružane snage Ukrajine izvele su raketne napade na naselje Mirni koje je 15 kilometara udaljeno od Melitopolja.

Pričinjena je značajna šteta na civilnoj infrastrukturi i zgradi napuštene fabrike, rečeno je Sputnjiku iz gradske administracije.

Kako je precizirano, ukrajinska vojska je prilikom napada verovatno koristila američke višecevne bacače raketa „Himars“. U raketiranju nije bilo žrtava.

Gardijan: Hiljade izbeglica iz Ukrajine mogu da ostanu bez smeštaja

U Velikoj Britaniji bi na desetine hiljada izbeglica iz Ukrajine moglo da ostane bez smeštaja, piše „Gardijan“.

- "Šokantnih" 50.000 ukrajinskih izbeglica u Velikoj Britaniji moglo bi da ostane bez krova nad glavom sledeće godine. Vlada je upozorena na problem, ali ministri odbijaju da predlože novi paket podrške kako bi rešili predstojeću krizu - navodi se u članku.

Mnoge organizacije koje se bave tim pitanjem upozoravaju da bi spora reakcija britanske vlade mogla da izazove katastrofalni porast broja beskućnika u državi.

Berbok: Rat bi mogao trajati godinama, pomoć sve dok treba

Ministarka inostraniih poslova Nemačke Analena Berbok ukazala je da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama.

- Moramo poći od toga da će Ukrajina i idućeg leta trebati još novog oružja od njenih prijatelja - kazala je Berbok za "Bild am Zontag".

Foto Tanjug/AP

Ona je istakla da Ukrajina brani "našu slobodu, svetski poredak" i da će Nemačka toj zemlji pružati finansijsku i vojnu podršku sve dok bude trebalo.

Berbok je rekla da je ruski predsednik Valdimir Putin imao "ludu zamisao" da bi mogao zauzeti Ukrajinu za kratko vreme, što se nije obistinilo.

"Blumberg": Rusija može da "zavrne" Evropi gas na godinu dana, a da ne oseti negativne posledice

Rusija bi mogla da obustavi isporuke gasa u Evropsku uniju na godinu dana, a da ne oseti negativne posledice po nacionalnu ekonomiju, smatra stručnjak britanske konsultantske kompanije "Kapital ekonomiks" Lajam Pič, piše „Blumberg“.

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

- Sve dok cene nafte i nivo izvoza budu ostajale na sadašnjim visokim nivoima, suficit na tekućem računu Rusije biće dovoljan da se održi čak i u slučaju isključenja sa glavnog gasnog tržišta - rekao je stručnjak.

Kako je dodao, visoke cene energenata omogućavaju Rusiji da od prodaje gasa zarađuje do 20 milijardi dolara kvartalno, čak i ako se smanji obim isporuka „plavog goriva“.

Cena gasa u Evropi 27. avgusta premašila je 3.500 dolara za hiljadu kubika, prvi put od 7. marta.

Pogledajte dejstvo ruskih "Suhoja"

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke leta jurišnih aviona Su-25 dok izvršavaju borbene zadatke tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi televizija "Zvezda".

Posade aviona su izvele raketne vazdušne napade na vojne objekte i tehniku jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Avioni lansiraju rakete dok lete u parovima na malim visinama. U napadu su uništeni kamuflirani utvrđeni položaji i oklopna tehnika.

Nakon obavljenih letova, inženjersko-tehničko osoblje pregleda avion i priprema jurišne letelice za novi borbeni zadatak.

Rogov: Ukrajinci pokušali da raketiraju Melitopolj

Oružane snage Ukrajine pokušale su da izvedu raketne napade na Melitopolj, ali ih je PVO odbio, rekao je član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rusi objavili podatke o broju izbeglica

Više od 3,7 miliona izbeglica stiglo je u Rusku Federaciju sa teritorije Ukrajine i iz Donbasa.

Prema poslednjim podacima, od februara je u Rusku Federaciju stiglo više od 3,7 miliona izbeglica, uključujući 594.000 dece.

Svatovo raketirano "Himarsima"

U protekla 24 časa, tokom ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage izgubile su do 45 svojih pripadnika, uništena su tri ukrajinska oklopna transportera, pet specijanih vozila i jedan vatreni položaj, saopštio je portparol Narodne milicije kapetan Ivan Filiponenko.

On je dodao da ukrajinske trupe nastavljaju da gađaju civilne objekte u naseljima LNR.

Ukrajinske snage jutros su gađale naselje Svatovo američkim višecevnim bacačima raketa „Himars“, ispalivši na njega šest raketa. Oštećena su dva skladišta poljoprivrednog preduzeća, šest jedinica tehnike i devet automobila.

Ukrajinci granatirali DNR

U protekla 24 sata ukrajinske snage ispalile su 302 rakete i granate iz višecevnih bacača raketa BM-21 "Grad", BM-27 "Uragan", tenkova, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 milimetra i minobacača kalibra 120 milimetara, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi 12 naselja DNR. U napadima su poginula dva civila, a 11 je ranjeno. Oštećeno je 14 zgrada i devet civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Rusije uništen je jedan ukrajinski višecevni bacač raketa BM-27 „Uragan“, dva tenka, pet bespilotnih letelica, šest oklopnih vozila i specijalne tehnike. Poginulo je više od 30 pripadnika ukrajinskih oružanih formacija.

Vagnerovci uništili ukrajinske položaje

Borci ruske vojne grupe "Vagner" uništili su neprijateljske pozicije kod Artjomovska navođenim projektilima.

 

Amerikanci snabdevaju Ukrajinu preko mora?

Sjedinjene Američke Države povećavaju isporuke oružja i municije Ukrajini morskim putem, piše Vašington post.

- Pentagon je proširio upotrebu pomorskih pošiljki za isporuku oružja Ukrajini - navodi se u saopštenju.

Ranije je, da bi se ubrzao proces, oružje dopremano uglavnom vazdušnim putem. SAD su još u proleće počele da koriste pomorske puteve za slanje artiljerije i teškog naoružanja, pošto je na taj način lakše preneti municiju, navodi list pozivajući se na predstavnika Pentagona. Ukrajina bi stoga, kako se navodi u tekstu, trebalo da dobije mogućnost da akumulira veći arsenal.

Pentagon nije otkrio konkretne rute snabdevanja, napominjući da neko oružje dolazi direktno sa američkog kontinenta, dok se drugo šalje za popunjavanje američkih zaliha u Evropi u zamenu za ono dato Ukrajini.

Razrađen plan evakuacije u Zaporožju

Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, između ostalog, razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je za Sputnjik šef administracije regiona Evgenij Balicki.

- Trenutno Zaporoška nuklearna elektrana radi kao i obično. Nivo radijacije je u normalnim vrednostima. Ali, znajući za podmuklost, nepromišljenost i nemilosrdnost kijevskog režima prema ljudima koje u javnosti naziva svojim građanima, mi smo se, naravno, pripremili za svaki razvoj situacije i stoga smo razradili plan evakuacije stanovništva u slučaju da to bude neophodno - rekao je Balicki.

"Ahmat" zarobio NATO oružje

Specijalne jedinice "Ahmat" pokazale su NATO oružje koje je ostavljeno na pozicijama pored grada Soledar u Donjeckoj Narodnoj Republici.

 

Na snimcima se mogu videti bacači granata, malokalibarsko oružje i granate.

Rusi dostavili dokaze SB UN

Rusija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri UN.

- Dostavili smo članovima Saveta bezbednosti UN pismo o prezentaciji Ministarstva odbrane Rusije o napadima Oružanih snaga Ukrajine na Zaporošku nuklearnu elektranu 25. avgusta - navedeno je u saopštenju objavljenom na Tviteru.

U saopštenju se dodaje da je nivo radijacije u energetskim blokovima pod kontrolom i da je i dalje u granicama normale.

Slovački MiG-ovi lete u Ukrajinu

Vazdušne snage Poljske i Češke će patrolirati iznad vazdušnog prostora Slovačke nakon što ona prekine da koristi lovce MiG-29, saopštio je Poljski radio.

- Ministar odbrane Poljske Mariuš Blašak je zajedno sa ministarkom odbrane Češke Janom Černohovom i ministrom odbrane Slovačke Jaroslavom Nađom potpisao deklaraciju o zaštiti slovačkog neba poljskim i češkim vazdušnim snagama. Misija počinje 1. septembra i trajaće godinu i po dana - navodi se u saopštenju.

Deklaracija je potpisana u vazduhoplovnoj bazi Kučina u Slovačkoj.

Poljski ministar odbrane je pojasnio da će slovačkim nebom s poljske strane patrolirati nekoliko lovaca F-16.

Sporazum će biti na snazi do trenutka kada Slovačka dobije američke lovce F-16, što se očekuje 2024. godine.

Slovačka će krajem avgusta izbaciti iz upotrebe lovce MiG-29 sovjetske proizvodnje, a slovački ministar odbrane predlaže da se 11 aviona MiG-29 preda Ukrajini.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!