TRAMP KRČI PUT KA BELOJ KUĆI: Bivši predsednik SAD uprkos brojnim istragama uživa neokrnjenu popularnost

D. SAVIĆ

23. 08. 2022. u 08:43

ISTRAGE protiv bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa, koje se i umnožavaju i ubrzavaju približavanjem novembarskih izbora, čiji zalog je kontrola Kongresa, kao da mu daju vetar u leđa.

ТРАМП КРЧИ ПУТ КА БЕЛОЈ КУЋИ: Бивши председник САД упркос бројним истрагама ужива неокрњену популарност

Kontroverzni političar i dalje lider među republikancima, Foto AP

Što se više tužioci i najveći mediji trude da Trampa odgurnu što dalje i od povratka u Belu kuću, to više njen bivši šef krči put ka njoj.

Za razliku od aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena, čije demokrate kontrolišu Kongres, a on muku muči s podrškom birača, Tramp se sve uspešnije ukopava u republikanske izborne rovove. Kako je pokazala anketa En-Bi-Si njuza, u avgustu je na 41 procenat porastao broj republikanaca koji podržavaju Trampa, sedam odsto više nego u maju.

Tramp je, podseća američki "Hil", dodatno učvrstio svoju poziciju među "crvenima" pošto je u velikoj meri uticao na poraz osam od 10 republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali za njegovu opozivu tokom napada na Kapitol SAD 6. januara 2021, bilo tako što ih je primorao da podnesu ostavku, ili su ih na unutarstranačkim izborima pobedili protivkandidati. Posebno je odjeknuo poraz njegove najžešće kritičarke Liz Čejni, kćerke bivšeg vrlo uticajnog potpredsednika SAD, koja je poražena sa više od 40 poena od protivnika kog je podržavao Tramp.

Oko Trampa su se republikanci okupili i pošto je FBI upao u njegovu vilu zbog istrage da li je prekršio Zakon o špijunaži ponevši poverljiva dokumenta po izlasku iz Bele kuće. Republikanci su osudili upad kao politički motivisan "lov na veštice".

Foto AP

Američki dnevnik "Njujork tajms" navodi da je Tramp podržao više od 200 kandidata za državne i savezne funkcije za predstojeće novembarske izbore, "što je neobično širok napor bivšeg šefa države da poboljša lični politički uticaj".

- Glavni cilj obe stranke u izbornoj godini je da preuzmu kontrolu nad sledećim Kongresom, državnim zakonodavstvom i kancelarijama guvernera. Ali, pretvaranje plavih sedišta u crvena nije centralni fokus za Trampa, jer on teži, sve izvesnije, trećoj kandidaturi za Belu kuću 2024. godine - zaključuje list.

Analiza "Njujork tajmsa" pokazuje da se Trampova podrška odnosi na one koji negiraju rezultat izbora 2020. godine, kao i zvaničnike čije verovatne pobede pomažu rastu njegove moći unutar stranke. A kolika je ona, svedoči da je i Ron Desantis, jedini Trampov ozbiljni konkurent u republikanskim redovima, najavio da se neće kandidovati 2024. godine ako Tramp uđe u trku.

DVE NEDELjE

BRITANSKI "Gardijan" smatra da Donald Tramp "mora" da najavi kampanju za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine u naredne dve nedelje, ako ne želi da bude optužen po Zakonu o špijunaži posle FBI pretresa u Mar-a-Lago. "Bilo bi politički teže američkom Ministarstvu pravde da optuži kandidata za funkciju, nego bivšeg predsednika koji je izašao iz izborne trke", tvrdi "Gradijan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri