UHAPŠEN VATROGASAC PIROMAN: Francuskom ponovo bukte već ugašeni požari, "zombi" žarišta napravila haos

G. ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika: PARIZ

19. 08. 2022. u 17:39

JULSKI požari ponovo su se vratili na francuskog tle! Ovih dana, opet je gorelo, naročito u oblasti Žirond, oko Bordoa, a krivci su, između ostalog, visoke temperature, vrela i nedovoljno ohlađena zemlja, ali i piromani koji svake godine zadaju velike glavobolje vatrogascima.

УХАПШЕН ВАТРОГАСАЦ ПИРОМАН: Француском поново букте већ угашени пожари, зомби жаришта направила хаос

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Spasilačke ekipe uspele su da obuzdaju stihiju koja je u oblasti Žirond u ponovljenoj epizodi odnela 7.000 hektara rastinja, a lokalizovani su i požari u regionima Jura, Drom, Bretanja i Men i Loara.

Ispostavilo se da su prethodno ugašeni požari bili toliko jaki, da se, na dubini od četrdesetak santimetara, još uvek zadržavala temperatura i do 150 stepeni! To je uticalo da vatra ponovo izbije. Vatrogasci u žargonu ova žarišta nazivaju "zombijima".

Ove sezone, izgorele su hiljade hektara šume širom zemlje. Mnogi su buknuli nepažnjom i usled tropske vrućine, ali ima i onih koji su svesno izazvani. Od početka leta, u francuskoj je uhapšeno 26 piromana. Četvoro je do sada osuđeno, dok se šestorica nalaze u pritvoru. Među onima koji su namerno podmetali požare, nalazi se i jedan dobrovoljni vatrogasac, koji je priznao da je to činio da bi učestvovao u gašenju vatre što kod njega izaziva posebno psihičko osećanje. Takođe je hteo da herojskim činom gašenja impresionira porodicu.

Velike vrućine, s toplotnim rekordima koji su redom padali, doveli su do toga da je u Evropi ove godine izgorelo čak sedamsto hiljada hektara šume, što je do sada nezapamćeno od kada se vodi ova statistika. Precizno, izgorelo je 761.547 hektara. Najviše je planulo u Španiji, 283 hiljade, zatim u Rumuniji, 150.700, i u Portugaliji, 86.631 hektar. Francuska je na četvrtom mestu sa 62.102 hektara, a Italija na petom sa 42.836.

Izbio je i rekordni broj požara, ukupno 2.300, dok je od 2006. do danas prosek iznosio 1.349.

BONUS GALERIJA: Veliki požar na naftnoj rafineriji na Kubi

BONUS VIDEO: GORI TASOS - Pogledajte požar na omiljenom srpskom letovalištu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna