VAŠINGTON OPET NALJUTIO PEKING: Oštar odgovor Kine na najavu trgovinskih pregovora SAD s Tajvanom

D. D. S.

19. 08. 2022. u 12:28

Kina je osudila trgovinske pregovore između Sjedinjenih Država i Tajvana, pozivajući dve strane da odustanu od planova pošto je Vašington postavio "široke ciljeve" za buduće sporazume sa ostrvom. Portparol kineske Kancelarije za poslove Tajvana, Ma Sjaoguang, odgovorio je na američku izjavu o trgovinskim pregovorima sa Tajpejom objavljenu ranije ove nedelje, insistirajući da bi takvi pregovori prekršili prethodna američka uveravanja po tom pitanju.

ВАШИНГТОН ОПЕТ НАЉУТИО ПЕКИНГ: Оштар одговор Кине на најаву трговинских преговора САД с Тајваном

Foto: Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

- Pozivamo SAD da se pridržavaju principa jedne Kine i tri kinesko-američka zajednička saopštenja sa konkretnim akcijama. Pokušaji da se igra na "tajvansku kartu" kako bi se sprečilo ponovno ujedinjenje Kine - rekao je Ma, dodajući da je tajvanska vladajuća Demokratska progresivna partija "u dosluhu sa spoljnim snagama, izdala interese naroda na ostrvu i tražila političke lični interes."

Komentari su uslijedili manje od 24 sata pošto je kancelarija američkog trgovinskog predstavnika objavila dokument u kom se navodi "ambiciozna mapa puta" za razgovore, već sledeće jeseni. - Sjedinjene Države i Tajvan... postavili su snažnu agendu za pregovore - navela je agencija, navodeći niz oblasti koje će biti pokrivene tokom razgovora, uključujući "olakšavanje trgovine, dobre regulatorne prakse, jake standarde za borbu protiv korupcije" i "poboljšanje trgovine između malih i srednjih preduzeća."

Tenzije između Vašingtona i Pekinga su porasle poslednjih nedelja posle višestrukih sastanaka američkih i tajvanskih zvaničnika, uključujući posetu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi. Putovanja su pokrenula vojne vežbe bez presedana kineskih snaga u vazduhu i vodama oko ostrva. Dok Kina ovo ostrvo smatra delom svoje teritorije, Tajvanom se upravlja efektivno autonomno od Kineskog građanskog rata 1949. godine, kada su nacionalističku frakciju Kuomintanga porazili komunisti na kopnu. Lokalna administracija je od tada nastavila da naziva ostrvo "Republikom Kinom", iako ga je formalno priznala samo šačica zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!