ŠREDER MOGUĆI PREGOVARAČ S RUSIMA: Kancelar Šolc želi da razgovara oko "zarobljene" gasne turbine

D. D. S.

12. 08. 2022. u 12:24

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder mogao bi da bude posrednik u sporu sa Rusijom oko smanjenih isporuka gasa, izjavio je aktuelni kancelar Olaf Šolc. "Bilo bi za pohvalu" da Šroder razgovara sa Moskvom o turbini koja se trenutno nalazi u Nemačkoj, rekao je Šolc. Prema njegovim rečima, vraćanje opreme od vitalnog značaja za funkcionisanje gasovoda Severni tok 1 bi podstaklo Rusiju da što pre ponovo pokrene snabdevanje gasom ovom rutom.

ШРЕДЕР МОГУЋИ ПРЕГОВАРАЧ С РУСИМА: Канцелар Шолц жели да разговара око заробљене гасне турбине

Foto: EPA

Turbina je deo velikog spora između Rusije i Nemačke, pošto je prošla održavanje u Kanadi. Oprema je trebalo da bude otpremljena do kompresorske stanice na gasovodu u Rusiji još u maju, kako bi se dotok gasa u EU održao punim kapacitetom. Međutim, njen povratak je prvo odložila Kanada zbog sankcija Moskvi.

Sada je zaglavljena u Nemačkoj, jer ruski "Gasrpom" tvrdi da nema odgovarajuću dokumentaciju. Ruski državni energetski gigant insistira da sankcije Zapada ometaju povratak turbine iz Nemačke i prete budućoj popravci opreme na gasovodu Severni tok 1. Firma je saopštila da papirologija za vraćanje turbine nije uredna, jer je izdala Siemens Enerdži, a ne firma koju je ugovorio "Gasprom".

Šreder,nemački kancelar između 1998. i 2005. godine, više puta je kritikovan zbog svojih poslovnih veza sa ruskim državnim energetskim kompanijama. U maju je bio prinuđen da napusti nadzorni odbor ruskog energetskog giganta "Rosnjefta" i odbije nominaciju za poziciju nadzornog odbora u "Gaspromu". Krajem jula Šroder se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i pozvao nemačku vladu da preispita svoj stav o gasovodu Severni tok 2.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima