AMERIKA ZABRINUTA: Kina potpuno obustavila klimatsku saradnju, neće da pravi kompromise

Novosti online

07. 08. 2022. u 18:25

SPECIJALNI predstavnik SAD za klimatske promene Džon Keri izrazio je razočarenje zbog kineske obustave saradnje po pitanju klimatskih promena.

АМЕРИКА ЗАБРИНУТА: Кина потпуно обуставила климатску сарадњу, неће да прави компромисе

Novosti

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da je Peking prekinuo razgovore sa Vašingtonom o pitanjima klimatskih promena, kao i saradnju u nekim oblastima, uključujući odbrambene komunikacije, kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

 - Od prvog dana, SAD su jasno stavile do znanja da naše klimatsko angažovanje sa Kinom  mora ostati podalje od drugih složenih pitanja sa kojima se naše zemlje suočavaju.

Za to postoji jednostavan razlog: mi smo dve najveće ekonomije i najveći emiteri, i ceo svet snosiće posledice ako ne uspemo da zajedno vodimo klimatske akcije - napisao je Keri na Tviteru.

Odnosi Vašingtona i Pekinga su se poslednjih dana uveliko pogoršali zbog posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, do koje je došlo uprkos prigovorima NR Kine.

Kina je više puta upozoravala američku stranu da, ukoliko do putovanja dođe, neće ostati bez posledica i da će podrazumevati oštre mere.

Ubrzo nakon što je Pelosi stigla na ostrvo, Kina je najavila početak vojnih vežbi u nekoliko oblasti oko Tajvana.

BONUS VIDEO:

PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!