NEMAČKA NA IVICI PONORA: Postoji ogroman rizik da potpuno ostane bez struje

Novosti online

07. 08. 2022. u 17:26 >> 17:26

STANOVNICI Nemačke mogu ostati bez struje nakon obustave rada poslednje tri nuklearne elektrane krajem godine, piše Špigl.

НЕМАЧКА НА ИВИЦИ ПОНОРА: Постоји огроман ризик да потпуно остане без струје

Foto: Profimedia

 - Krajem godine, poslednja tri nuklearna reaktora u Nemačkoj biće zatvorena usred teške

energetske krize. A verovatno bi mogli da nastave da rade bez ikakvih problema - navodi se Špigl. Iz objave proizlazi da će rad nuklearki u Nemačkoj od prvog dana sledeće godine postati nelegalan.

 - Svako ko nastavi sa radom nuklearnih elektrana u Nemačkoj od 1. januara 2023. biće krivično gonjen. U skladu sa aktuelnom pravnom situacijom, takozvana „energetska dozvola za rad” ističe prvog dana nove godine za poslednje tri nemačke nuklearke. Jedanaest godina nakon Fukušime, reaktorski blokovi Nekarvesthajm-2, Emsland i Izar-2 moraju konačno biti isključeni iz električne mreže; nema veze što svaki od njih može da proizvede oko jedanaest milijardi kilovat-časova električne energije godišnje - ističe ovaj nemački časopis.

Novinar Špigla je odluku o prekidu rada nuklearne energije nazvao apsurdnom, posebno u

svetlu teške energetske krize.

- Energetska kriza besni u Nemačkoj i velikom delu Evrope, gde će se, prema rečima saveznog ministra ekonomije Roberta Habeka, računati „svaki kilovat sat“. U tom kontekstu, ovo što se sada dešava u Nemačkoj, najvećem potrošaču energije u Evropi, izgleda apsurdno - rekao je on.

Zapadne zemlje suočavaju se sa teškom  energetskom krizom zbog velike kampanje sankcija Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin primetio je da su antiruske sankcije dovele do povećanja globalne inflacije i dovele svet na ivicu pretnje od gladi.

Prema njegovim rečima, Evropa se pokazala nespremnom za energetske probleme, pošto su se zapadni političari ponovo oslanjali na netradicionalne (alternativne) izvore energije.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama