RATOVAĆE DO KAPITULACIJE: U Kijevu i Moskvi ne razmišljaju o diplomatskom rešenju sukoba - veruju u pobedu na bojnom polju

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

20. 07. 2022. u 08:00

UKRAJINSKO rukovodstvo je propustilo šansu da pregovorima dođe do dogovora sa Rusijom i zato će se rat voditi sve dok ukrajinska vojska ne kapitulira, izjavio je general-pukovnik Andrej Kartapolov, predsednik Komiteta za odbranu i bezbednost ruskog parlamenta koji je, do prelaska u Dumu, bio zamenik ministra odbrane RF.

РАТОВАЋЕ ДО КАПИТУЛАЦИЈЕ: У Кијеву и Москви не размишљају о дипломатском решењу сукоба - верују у победу на бојном пољу

Foto: Arhiva

Koliko će rat ruske i ukrajinske vojske da traje sada se više niko ne usuđuje da prognozira, ali gotovo sigurno je da će vojnici dočekati zimu u rovovima.

General Kartapolov reagovao je posle izjave ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe koji je kazao novinarima da su pregovori mogući samo posle vojničkog poraza Rusije. Interesantno je da u Kijevu i dalje govore kako će pobediti Rusiju, mada informacije sa istočnog fronta govore da ukrajinska vojska uz velike žrtve gubi grad za gradom u Donbasu.

U Kremlju ističu da ne vide zainteresovanost rukovodstva u Kijevu, a ni njihovih mentora na Zapadu da se mirovni pregovori nastave. Putinov pomoćnik za spoljnu politiku, bivši ambasador Rusije u Vašingtonu Jurij Ušakov kazao je novinarima da ako i dođe do novih pregovora uslovi Moskve biće sasvim drugačiji.

Sasvim je jasno da će Rusi insistirati da se prizna faktičko stanje na frontu, a to znači da Moskva neće hteti da vrati osvojenu teritoriju, već će omogućiti tamošnjem narodu da se na referendumu izjasni gde želi da živi. Toga su svesni u Kijevu i zato nameravaju da ratuju dok budu imali ljudi i oružja.

"BAJRAKTARI" SAMO ZA UKRAJINU

Turska kompanija "Bajkar Makina" koja proizvodi bespilotne letelice "bajraktar" nikada neće prodavati svoju produkciju Rusiji izjavio je generalni direktor kompanije Haluk Bajraktar.

- Nismo prodavali i nikada nećemo prodavati svoje dronove Rusima jer podržavamo Ukrajinu, njen suverenitet i borbu za nezavisnost - kazao je Bajraktar.
Ta kompanija ima ugovor ne samo o prodaji dronova već i organizovanju zajedničke proizvodnje. Oni su zainteresovani da Ukrajina prodaje motore za bespilotne letelice. Krajem juna ta kompanija je poklonila Ukrajini tri udarna drona "bajraktar TB2".

Ukrajina ima brojčano veću armiju na istočnom frontu od Rusa i jedinica Donjecke i Luganske narodne republike. Ali, zahvaljujući prednosti u artiljerijskom naoružanju i gospodstvu u vazduhu Rusi uspevaju da osvajaju grad po grad.

Na pitanje zašto uprkos prednostima u naoružanju koje ima ruska vojska ne može tako dugo da do kraja očisti Donbas, već su joj prvi ukrajinski rovovi dosta blizu Donjecka - precizno objašnjenje dao je penzionisani pukovnik Viktor Baranec, nekadašnji portparol Ministarstva odbrane RF, a sada ugledni komentator visokotiražne "Komsomolske pravde".

- Narod se s pravom pita do kada će leteti ukrajinski projektili i pogađati stambene zgrade gde stradaju civili. Znamo da Ukrajinci gađaju iz Avdejevke. Oko 90 odsto projektila leti iz ukrajinskog garnizona iz Avdejevke. Zbog toga je ministar Sergej Šojgu insistirao da se unište pozicije i oružje odakle se gađaju Donjeck i drugi gradovi u Donbasu. Sve dok se ne uništi artiljerija u Avdejevki neće biti ni pobede protiv ukrajinske vojske - kaže Baranec.

Foto: Profimedia

Ovaj ugledni komentator tvrdi da ukrajinska vojska ima dosta artiljerijskog oružja, a osim toga dobila je od Amerikanaca haubice M-777 i višecevne bacače "hajmers".

- Na početku rata na jedan ukrajinski projektil Rusija je odgovarala sa 16. A sada se smanjila razlika, pa na svaki ukrajinski projektil Rusi ispale 10. Dakle, još je velika prednost ruske artiljerije, ali sada zahvaljujući američkoj pomoći Ukrajinci mogu da nanose veću štetu Donbasu - objašnjava Baranec i dodaje da se pre početka velike strateške bitke za Kramatorsk i Slavjansk mora osvojiti Avdejevka.

Pukovnik Viktor Baranec otvoreno kaže da mu nije jasno kako je ruska armija dozvolila da Amerika prebaci 120 haubica M-777 u Ukrajinu kao i 12 "hajmersa", tj. višecevnih bacača. Po njemu, jedino rešenje je da se uništava logistika tj.železnica kojom se to teško oružje prevozi do fronta.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Vladimir Gavrilov tokom boravka u Velikoj Britaniji je za "Tajms" rekao da se njihova vojska sprema da pomoću zapadnog oružja potopi Crnomorsku flotu Rusije. Najavio je da će kontranapad početi onda kad njegova armija dobije više dalekometnog naoružanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna