POGLEDAJTE – ARTILJERIJSKA VRTEŠKA JE SMRT ZA NEPRIJATELJA: Rad samohodnih haubica MSTA-S u Donbasu (VIDEO)

P. Z. S. / tvzvezda.ru

16. 07. 2022. u 17:58

MINISTARSTVO odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada samohodnih artiljerijskih jedinica 2S19 Msta-S Zapadnog vojnog okruga (ZVO) tokom izvođenja vatrenih zadataka uništavanja vojne tehnike i kamufliranih utvrđenih položaja Oružanih snaga Ukrajine.

ПОГЛЕДАЈТЕ – АРТИЉЕРИЈСКА ВРТЕШКА ЈЕ СМРТ ЗА НЕПРИЈАТЕЉА: Рад самоходних хаубица МСТА-С у Донбасу (ВИДЕО)

FOTO: Printskrin

Uništavaju odbrambene strukture i potiskuju komandna mesta neprijatelja tokom specijalne vojne operacije.


Posade samohodnih haubica „Msta-S“ gađaju na udaljenosti do 30 kilometara. U izvršavanju zadataka, artiljerci koriste visoko-eksplozivnu, visokoeksplozivnu - šrapnelnu, kao i preciznu municiju, što im omogućava da nanesu maksimalnu štetu utvrđenjima, dubokim betonskim utvrđenjima i oklopnim vozilima neprijatelja.

Gađanje iz samohodne haubice kalibra 152 mm „Msta-S“ može se izvoditi kako sa zatvorenih vatrenih položaja, tako i direktnom paljbom bez prethodne pripreme vatrenih položaja. Samohodna jedinica nastavlja da uspešno radi 24 sata, izvodeći nekoliko desetina plotuna po smeni. Šteta nanesena neprijatelju je ogromna.

Obaveštajci su dobili nove koordinate u oblasti šumskog pojasa. Ciljevi se pomeraju - treba brzo delovati.



Za ceo Ivanovu jedinicu, specijalna vojna operacija je prvo borbeno iskustvo. Kažu da su isprva bili ponosni što su prednjačili u kombinovanom vojnom standardu. Merile su se sekunde. Sada je učitavanje Mstu-S i nišanjenje dvostruko brže nego što bi trebalo da bude uobičajena praksa za vojno osoblje.

-Imamo mnogo pogođenih ciljeva, kao što su topovi, VBR baterije, tenkovi, komandna mesta, uporišta vodova. Oznake ciljeva uglavnom potiču od bespilotnih letelica. Ispravljaju nas. Od trenutka kada su dronovi uočili metu, prođe par minuta i spremni smo za otvaranje vatre. Imamo uigranu posadu, tako da nemamo nikakvih problema, rekao je Ivan, komandant samohodne haubice Msta-S.

Tri granate idu desetak i po kilometara duboko u ukrajinske položaje. Tamo su skoncentrisana komandna mesta, raketna i topovska artiljerija, uključujući haubice M-777 američke proizvodnje, teška oprema, skladišta goriva i municije. Ovo su glavni ciljevi za koje rade baterije Msta-S.

-Radimo veoma često. Radimo dan i noć. Ciljevi su različiti. To je uglavnom artiljerija, VBR, haubice M-777. Podaci, koordinate neprijatelja, stižu sa UAV (Dronova) izračunavaju se parametri. Onda sledi njihov poraz. Pogodio nas je VBR. Naša komanda je dobila koordinate od bespilotne letelice. U roku od 10 minuta, VBR je uništen, rekao je Vladimir, strelac samohodnih haubica Msta-S.

Prilagođavanje artiljerijske vatre i fiksiranje uništavanja ciljeva vršeno je uz pomoć bespilotnih letelica.

Ruske haubice na čelu linije dodira su kost u grlu Oružanim snagama Ukrajine – ometaju manevre njihovih jedinica, uništavaju ključne čvorove utvrđenih područja. Nakon izvođenja bojevog gađanja, artiljerijska baterija je promenila vatrene položaje na rezervni kako bi se isključilo nanošenje uzvratne vatre od neprijatelja.

Samohodni topovi često menjaju vatrene položaje i zaklone – desetine puta dnevno – i skoro su stalno u pokretu. A sada - cev se prebacuje iz borbenog položaja u marš, motor - na maksimalnu brzinu.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak


Ova non-stop taktika artiljerijskog vrteške dezorijentiše neprijatelja, primorava ga da troši municiju, deklasifikuje pozicije svojih kamufliranih vatrenih tačaka. I što je najvažnije, spašava živote naših vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)