ŠTA ĆE BITI SA ROGOZINOM? Bivši šef Roskosmosa dobija novu funkciju

Novosti online

15. 07. 2022. u 16:54

NEMA pritužbi na rad Dmitrija Rogozina na mestu generalnog direktora državne korporacije Roskosmos, rekao je u razgovoru za Dmitrij Peskov.

ШТА ЋЕ БИТИ СА РОГОЗИНОМ? Бивши шеф Роскосмоса добија нову функцију

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, file

On je tako prokomentarisao Rogozinov odlazak sa funkcije.

Kako je Peskov primetio, Dmitrij Rogozin će blagovremeno dobiti novo imenovanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razrešio je ranije Jurija Borisova dužnosti zamenika predsednika Vlade Rusije i imenovao ga za generalnog direktora državne korporacije „Roskosmos“. Ukazi su objavljeni na sajtu Kremlja.

Putin je drugim ukazom razrešio dužnosti šefa „Roskosmosa“ Dmitrija Rogozina koji je bio na toj funkciji poslednje četiri godine.

Ruski lider takođe je potpisao ukaz o unošenju izmena u strukturu federalnih organa izvršne vlasti – umesto 11 zamenika premijera biće 10, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Rogozin je bio na čelu „Roskosmosa“ od 24. maja 2018. godine. Pre toga je bio na dužnosti potpredsednika Vlade Rusije za vojno-industrijski kompleks.

Bivši generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je komentarisao odluku, napominjući da je ruska raketno-kosmička industrija za četiri godine uspela da se izvuče iz sistemske krize i da ova industrija sada ima perspektivu. On je naglasio da se sada aktivno radi na stvaranju nove i konkurentne raketno-kosmičke tehnike.

Rogozin je naveo i da je 2018. godine došao na mesto generalnog direktora „Roskosmosa“ u najtežem trenutku kada nije bilo dovoljno novca i da se centar „Hruničevo“ tada nalazio pred bankrotom. Istakao je i da prvi deo kosmodroma „Vostočni“ sada radi stabilno i da se sa njega redovno lansira raketa „Sojuz“, a da se izgradnja drugog dela kosmodroma završava.

Prema njegovim rečima, „Roskosmos“ završava modernizaciju osnove suvereniteta Rusije, a to su njene strateške nuklearne snage.

Zaključio je da je ruska raketno-kosmička industrija najspremnija da se suoči sa zapadnim sankcijama.

BONUS VIDEO: KAKO DELUJE TOS-1A - Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)