AVGANISTAN VIŠE NEĆE BITI GLAVNI SAVEZNIK VAŠINGTONA VAN NATO-a: Posle sramotnog povlačenja, Bajden poništava status

Srna

07. 07. 2022. u 08:33

Američki predsednik Džozef Bajden obavestio je Kongres da namerava da poništi oznaku Avganistana kao glavnog saveznika van NATO-a, saopšteno je iz Bele kuće.

АВГАНИСТАН ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ГЛАВНИ САВЕЗНИК ВАШИНГТОНА ВАН НАТО-а: После срамотног повлачења, Бајден поништава статус

Foto AP

SAD su 2012. godine proglasile Avganistan glavnim saveznikom van NATO-a, čime su dve zemlje otvorile put za održavanje odbrambenih i ekonomskih odnosa. Tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton objavila je imenovanje tokom posete Kabulu, napominje Si-En-En.

Za razliku od NATO saveznika SAD, koji su povezani zajedničkim odbrambenim paktom, ne postoji međusobna garancija odbrane kod saveznika koji nisu članice Alijanse. Ovi saveznici imaju pravo na određenu pomoć, kao i da služe kao lokacija za zalihe ratnih rezervi u vlasništvu SAD. Osim toga, privatne kompanije iz određene zemlje mogu da ponude ugovore za održavanje, popravku ili remont američke vojne opreme u inostranstvu.

Nakon što je američka administracija objavila kraj 20 godina duge vojne operacije Vašingtona u Avganistanu i početak povlačenja trupa, talibani su krenuli u ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga.

Talibanski borci su 15. avgusta 2021. upali u Kabul bez ikakvog otpora i stekli punu kontrolu nad avganistanskom prestonicom u roku od nekoliko sati.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani rekao je da se povukao kako bi sprečio bilo kakvo krvoproliće i pobegao je iz zemlje. Talibani su 6. septembra proglasili potpunu pobedu u Avganistanu i 7. septembra formirali privremenu vladu, koju još nijedna država zvanično nije priznala.

BONUS VIDEO: PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!