NOVI NEPRIJATELJSKI GEST SOFIJE PREMA MOSKVI: Bugarska blokirala novac za plate zaposlenih u ruskoj ambasadi

Tanjug

06. 07. 2022. u 15:39

BUGARSKA je blokirala bankarski transfer novca od oko 890.000 dolara ruskoj ambasadi u Sofiji zbog sankcija EU, izjavio je danas ministar finansija Asen Vasilev, nekoliko dana nakon što je Sofija proterala 70 članova ruskog diplomatskog osoblja iz te balkanske zemlje.

НОВИ НЕПРИЈАТЕЉСКИ ГЕСТ СОФИЈЕ ПРЕМА МОСКВИ: Бугарска блокирала новац за плате запослених у руској амбасади

Foto: Piksabej

- Reč je o bankarskom transferu ruskoj ambasadi koji direktno potpada pod sankcije Evropske komisije, a ne o zamrzavanju bankarskih računa, rekao je Vasilev novinarima, prenosi Rojters.

On je dodao da je ruska ambasada zatražila izeće od pravila jer su joj sredstva potrebna za isplatu plata zaposlenima. Vasilev je takođe kazao da bugarska vlada trenutno vodi razgovore sa Briselom o tome da li da učini izuzeće kako bi se dozvolio pomenuti transfer novca.

Bugarsku, članicu EU i NATO-a i nekada blisku saveznicu Rusije, uzdrmale su diplomatske tenzije nakon što je odlazeći premijer Kiril Petkov objavio proterivanje 70 članova ruskog diplomatskog osoblja zbog špijunaže.

Moskva je saopštila da će doneti uzvratne mere, a ruska ambasadorka u Sofiji je izjavila da će zatražiti od ruske vlade da zatvori ambasadu.

EU i druge zapadne zemlje uvele su sveobuhvatne ekonomske sankcije Rusiji zbog njene vojne akcije u Ukrajini.


BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PLEMIĆKO POREKLO Ovo je pravo prezime Irfana Mensura - moćan razlog zašto ga je promenio: Roditeljima nije smetalo