MINISTAR UVREDIO POSLANIKE I VELIKI DEO NACIJE: Glasači Marin le Pen i Žan-Lika Melanšona "narodni neprijatelji"

DA li su krajnja desnica i ekstremna levica demokratske formacije? Ako je suditi po stavu francuskog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena i bitnog člana vlade – nisu.

МИНИСТАР УВРЕДИО ПОСЛАНИКЕ И ВЕЛИКИ ДЕО НАЦИЈЕ: Гласачи Марин ле Пен и Жан-Лика Меланшона народни непријатељи

Foto: AP

Ako je po glasovima koje im je dao ogromni broj Francuza – jesu. Ovaj ambigvitet zapljusnuo je francusku političku scenu.

Govoreći o eventualnim budućim saveznicima u sklapanju ad hok koalicionih dogovora u skupštini, imajući u vidu da predsednička grupacija više nema apsolutnu većinu, Darmanen nije imao nimalo lepe reči za stranke i saveze koje predvode Žan Lik Melanšon i Marin le Pen.

- Za Žeralda Darmanena poslanici „Nacionalnog okupljanja” su neprijatelji. Podsećam ministra unutrašnjih poslova da su poslanici predstavnici naroda i da na ovaj način on tako vređa milione Francuza. Njegove izjave su protivne vrednostima Republike – poručila je u utorak Marin le Pen, kao reakciju na Darmanenove reči.

Darmanen je u utorak istakao da su dve pomenute formacije za vladajuću stranku – neprijatelji, a ostali, u koje ubraja republikance i socijaliste – protivnici.

Krajnje desničarsko „Nacionalno okupljanje” i krajnje levičarski NUPES, koje predvodi upravo Melanšon, u novom sazivu imaju ukupno gotovo isti broj poslanika koliko i "predsednička većina" zajedno sa saveznicima – prvi 240 poslanika, drugi 250.

Ministar na ovaj način očigledno pokušava da pridobije republikance i deo NUPES kada se bude glasalo o poverenju vladi.

BONUS VIDEO: FRANCUSKA U KOLAPSU ZBOG SANKCIJA: Redovi na pumpama, kamiondžije u štrajku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)