RAT U UKRAJINI: Otkriveno šta čeka militante iz "Azovstalja", Kijev se obratio Turskoj (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 07. 2022. u 07:29 >> 20:39

U TOKU je 128. dana rata u Ukrajini. Borbe se pretežno vode na istoku zemlje. Ruska vojska je, kao korak dobre volje, završila zadatke na Zmijskom ostrvu i povukla garnizon koji je tamo bio stacioniran, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Rusije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Откривено шта чека милитанте из Азовстаља, Кијев се обратио Турској (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/Vikipedija

Uspostavljena veza IAEA sa nuklearkom Zaporožje

Ukrajinski operater nuklearne elektrane saopštio je danas da je ponovo uspostavio vezu sa sistemima za nadzor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koju su zauzele ruske snage. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nadzorni organ UN za atomsku energiju, saopštila je da želi hitno da izvrši inspekciju elektrane na jugu Ukrajine, ali ukrajinske vlasti se protive svakoj takvoj poseti dok je ona pod kontrolom ruskih snaga, preneo je Rojters.

Ukrajinska državna agencija Energoatom saopštila je na svom Telegram kanalu da je uspostavila vezu sopstvenim naporima. Veza je, kako je navedeno, izgubljena jer su ruske trupe presekle veze svih ukrajinskih mobilnih operatera Energodaru, uključujući Vodafon, sa kojim IAEA ima ugovor za prenos podataka.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

Ukrajinsko tužilaštvo obratilo se Turskoj

Ukrajina je zatražila da Turska zadrži i zapleni teretni brod "Žibek Žoli" koji je prevozio ukrajinsko žito pod ruskom zastavom. Brod "Žibek Žoli" je učestvovo u ilegalnom izvozu ukrajinskog žita iz luke Berđansk koju je okupirala Rusija i uputio se u Karasu u Turskoj sa 7.000 tona tereta, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo u pismu turskom Ministarstvu pravde, preneo je Rojters.

Ukrajinskim militantima iz Azovstalja preti smrtna kazna

Slučaj protiv prve grupe zarobljenih ukrajinskih militanata iz Azovstala u Mariupolju spreman je da ide na sud u Donjeckoj Narodnoj Republici, i preti im smrtna kazna, javili su lokalni mediji.

Foto: RIA Novosti printskrin

Sud DNR primio žalbe na smrtnu presudu Marokanca

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike primio je žalbu koju je uložila branilac marokanskog plaćenika Brahima Saduna koji je osuđen na smrt u DNR, saopštio je danas sud.

Ukrajinci granatirali Novobahmutovku

Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila osam granata kalibra 122 milimetra i 10 raketa iz višecevnog raketnosg sistema „Grad“, na Novobahmutovku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju je, takođe, navedeno da je na Kirovski rejon Donjecka ispaljeno 20 raketa iz sistema „Grad“.

Iz Štaba teritorijalne odbrane DNR je saopšteno da je ukrajinska vojska granatirala i Petrovski rejon Donjecka.

U napadu su oštećeni obdanište i nekoliko stambenih zgrada.

Bezuglaja traži obračun sa zvaničnicima

Narodna poslanica u Ukrajini, Marijana Bezuglaja pozvala je da se privedu pravdi zvaničnici koji su 1999. godine predali sovjetske teške bombardere i krstareće rakete Rusiji.

Foto: Printscreen

Poslanica je pozvala na obračun sa svima koji su ranije potpisali takve rezolucije.

Bombarderi Tu-160, Tu-95MS, koji su ostali od SSSR-a na teritoriji Ukrajine, kao i rakete sa vazdušnim lansiranjem, su 1999. prebačeni u Rusiju zbog dugovanja Kijeva za gas.

Oslobođena još dva mesta

Narodna milicija LNR objavila je da su oslobođena naselja Privolje i Šipilovka, ukrajinske snage bezbednosti su pretrpele velike gubitke.

U julu SB UN o Ukrajini

Savet bezbednosti UN će u julu održati sastanak o Ukrajini i prehrambenoj bezbednosti, a datum će zavisiti od pregovora o žitu, rekao je predsedavajući Saveta bezbednosti UN.

"Amerika treba da izađe iz NATO": Poruka kongresmena iz Džordžije

Sjedinjene Američke Države treba da izađu iz NATO umesto što šalju Ukrajini milijarde dolara poreskih obveznika i rizikuju nuklearni rat, napisala je predstavnica Džordžije u Kongresu SAD Mardžori Tejlor Grin.

Ukrajina je „novi Irak, umotan u malu slatku NATO mašnicu, sa nuklearnim poklonom unutra“, napisala je Tejlor Grin, republikanka koja je poznata kao vatreni pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa i žestok kritičar politike SAD u vezi sa Ukrajinom.

- Američki narod ne želi rat sa Rusijom, ali NATO i naše bezumne vođe nas uvlače u njega. Trebalo bi da izađemo iz NATO“, napisala je ona.

Grupi zarobljenih ukrajinskih militanata iz Azovstalja preti smrtna kazna

Slučaj protiv prve grupe zarobljenih ukrajinskih militanata iz Azovstala u Mariupolju spreman je da ide na sud u Donjeckoj Narodnoj Republici, i preti im smrtna kazna, javili su lokalni mediji.

Prema pisanju medija, optuženo je osam osoba, a članci koji im se stavljaju na teret predviđaju i smrtnu kaznu.

„Slučaj militanata iz neonacističke grupe „SS Medvedi“ zarobljenih u Mariupolju biće upućen na sud u narednim danima... Ovo je, po svemu sudeći, prva grupa (iz Azovstala) čiji će slučajevi biti izneti na sud, “ – navodi izvor Donjecke novinske agencije.

Isporuke ruskog gasa u Kinu skočile 63,4% u prvom polugodištu

Gasprom je povećao isporuke gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira za 63,4 posto u prvoj polovini 2022. godine, saopštio je danas ruski gasnih holding.

- Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira raste u skladu sa dugoročnim bilateralnim ugovorom između Gasproma i korporacije Čajna Nešenal Petroleum (CNPC). Važno je napomenuti da su isporuke ruskog gasa Kini tim cevovodom porasle za 63,4 odsto, navodi se u saopštenju Gasproma, prenosi Tass.

Foto: Profimedia/Jutjub printskrin

Kadirov saopštio najnovije vesti iz Lisičanska - "Ahmat" i borci LNR stižu

Borci specijalne jedinice "Ahmat" iz Čečenije i drugog korpusa Narodne milicije LNR prišli su gradu Novodružesku, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Prema njegovim rečima, njihove snage rade na opkoljavanju ukrajinske vojske kako bi izvršili pritisak na Lisičansk, preneo je Sputnjik.

Inače, Novodružesk se nalazi osam kilometara od Lisičanska.

Gruško:Prijem Finske i Švedske u NATO komplikuje situaciju

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je danas da bi mogući prijem Finske i Švedske u NATO mogao da pogorša vojnu situaciju u oblasti Baltičkog mora.

- Ako sledimo logiku madridskih odluka, onda nakon što pristupanje bude finalizovano, NATO će početi da govori da je najveća ranjivost rusko-finska granica, koja se mora zaštititi, 1.300 kilometara, pa je potrebno rasporediti trupe, oružje itd, rekao je Gruško tokom razgovora u Međunarodnom klubu Valdaj, preneo je TASS.

Moskva se priprema da istera strane kompanije iz projekta Sahalin 2

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je ulog u ekonomskom ratu sa Zapadom i njigovim saveznicima potpisivanjem dekreta o preuzimanju potpune kontrole nad gasno-naftnim projektom Sahalin-2 na dalekom istoku Rusije, što je potez koji bi mogao da izbaci iz igre Šel i japanske investitore, piše Rojters.

Ukazom, potpisanom u četvrtak, osniva se nova firma koja će preuzeti sva prava i obaveze kompanije Sahalin Enerdži Investment , u kojoj Šel i dve japanske trgovačke kompanije Micui i Micubiši drže nešto manje od 50 posto.

Dokument na pet stranica, koji dolazi nakon sankcija Zapada uvedenih Moskvi zbog napada na Ukrajinu, nagoveštava da će Kremlj sada odlučiti da li strani partneri mogu da ostanu.

Čižov:Bugarska odavno ne vodi nezavisnu politiku

Bugarska već duže ne vodi nezavisnu politiku, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

- Mislim da je Bugarska veoma davno imala nezavisnu politiku“, naveo je Čižov u intervjuu za televizijski kanal Rusija-24, komentarišući odluku Sofije da protera 70 ruskih diplomata, prenosi TASS.

On je dodao da veruje da je Bugarska tu odluku donela pod pritiskom spoljnih sila, navodi ruska agencija.

 

Foto: Profimedia

Putin: Pritisak Zapada ubrzava integraciju Belorusije sa Rusijom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je jutros na bilateralnom forumu da politički pritisak Zapada ubrzava integraciju Belorusije sa Rusijom.

- Neviđeni politički i društveni pritisak tzv. kolektivnog Zapada tera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno umanjimo štetu od nezakonitih sankcija, da lakše savladamo proizvodnju potrebnih proizvoda, da razvijamo nove kompetencije, da širimo saradnju sa prijateljskim zemljama, rekao je Putin.

Zaustavljaju se isporuke gasa EU preko Severnog toka

Ruski gasovod Severni tok do Nemačke biće zatvoren na 10 dana radi godišnjeg održavanja, prenosi RT. To je danas potvrdila kompanija zadužena za projekat.

Oba kraka gasovoda će obustaviti rad zbog remontnih radova od 11. do 21. jula. Operater je dodao da je isključenje prethodno dogovoreno sa svim partnerima.

Konašenvko: Sve više ukrajinskih vojnika dezertira

Sve veći broj ukrajinskih vojnika dezertira zbog neuspeha na bojnom polju, a razbijene formacije neorganizovano beže iz Lisičanska, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Neuspesi ukrajinske vojske na bojnom polju dovode do sve većeg broja dezertera i onih koji beže od borbenih dejstava. Primećuje se neorganizovano povlačenje nekih ukrajinskih trupa iz Lisičanska, naveo je Konašenkov, prenosi TASS.

Tolkač: Srbija da se pridruži sankcijama protiv Rusije

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodomir Tolkač pozvao je danas Srbiju da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije i da, kako je rekao, ne bude ''crna rupa'' kada je reč o evropskim sankcijama.

Tolkač je na konferenciji "Mesto Srbije u evroatlanskoj zajednici", koju organizuje Evroatlanski savet Srbije, rekao da Ukrajina boreći se protiv ruske agresije ne brani samo svoju teritoriju, već demokratske vrednosti, slobodu i budućnost cele Evrope.

Foto: Printscreen/Jutjub

Zelenski: Počeli smo da izvozimo struju u EU

Ukrajina je počela da izvozi struju u Evropsku uniju (EU), preko Rumunije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Kijev je "počeo značajno da izvozi struju na teritoriju EU, u Rumuniju", rekao je Zelenski i dodao da je reč "samo o prvom koraku". Kako je rekao, Ukrajina se sprema da poveća isporuke, kao i da ukrajinska struja može da zameni značajan deo ruskog gasa koji troše Evropljani.

- Za nas to nije samo pitanje prihoda od izvoza, to je pitanje bezbednosti cele Evrope, rekao je Zelenski.

Nove sankcije EU

Evropska unija radi na novim sankcijama protiv ruskog zlata, prenosi Blumberg.

Prema rečima sagovornika agencije, ovo će biti nastavak akcija zemalja G7 usmerenih na dalje blokiranje izvora prihoda Moskve.

Ranije su SAD uvele zabranu uvoza zlata iz Rusije. Spremnost da preduzmu slične mere najavile su i Velika Britanija, Kanada i Japan.

Bezsonov: Trupe DNR izvode ofanzivne operacije

Trupe Donjecke Narodne Republike izvode ofanzivne operacije u pravcu Slavjanska i na južnom frontu u oblasti Vuhledara.

Ovo je saopštio prvi zamenik načelnika Ministarstva informisanja DNR Daniil Bezsonov.

Šta je Putin poručio Modiju

Kremlj se oglasio povodom razgovora Vladimira Putina sa Narendrom Modijem, premijerom Indije.

Putin je obavestio indijskog premijera Modija o ključnim aspektima ruske specijalne vojne operacije, ističući opasnu i provokativnu prirodu kijevske linije eskalacije, saopštio je Kremlj.

Ruska vojska: Ukrajinske snage trpe velike gubitke kod Lisičanska, raste broj dezertera

- Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u području grada Lisičanska – samo u dva naseljena mesta poginulo je 190 ljudi - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, Oružane snage Rusije nastavljaju uspešnu ofanzivu u području Lisičanska. U protekla tri dana preuzeta je kontrola nad rafinerijom nafte u Lisičansku, rudniku Matroska, jednom fabrikom i mestom Topolevka, prenosi Sputnjik.

Takođe se ističe da u ukrajinskoj vojsci raste broj dezertera zbog neuspeha Oružanih snaga Ukrajine na bojnom polju. Primećuje se neorganizovano povlačenje pojedinih jedinica ukrajinske vojske iz Lisičanska.

Ukrajinska komanda krije da u jedinicama nema dovoljan broj ljudi – u bataljonu 17. tenkovske brigade u stroju nije ostalo više od 20 odsto ljudstva.

Mapa telegram rybar

Peskov demantovao napade na civilne objekte u Odesi

Kremlj je danas demantovao tvrdnje da su ruske rakete pogodile civilne objekte u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa rano jutros.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su ruske rakete pogodile stambenu zgradu i dva odmarališta, a da je u napadu ubijeno najmanje 18 ljudi i ranjeno više desetina njih, preneo je Rojters.

- Ruska vojska tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini izbegava da pogađa civilne objekte kako bi u potpunosti bila fokusirana na vojne ciljeve i mesta za obuku plaćenika - saopštio je danas medijima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Turska blokirala sajtove Dojče velea i Glasa Amerike

Visoki savet za radio i televiziju Turkse u februaru je podneo zahtev da međunarodni mediji onlajn sadržaj emituju na turskom jeziku, kako bi mogli da bi podnesu zahtev za licencu u Turskoj, što Dojče Vele i Glas Amerike nisu uradili.

Sud u Ankari odlučio je da ograniči pristup veb lokacijama resursa.

Kulezmin: Donjeck menja pozivni broj

- Donjeck = Rusija! Pozivni broj glavnog grada DNR u julu će biti promenjen sa ukrajinskog +38(062) na ruski +7(856) - naveo je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Lavrov o NATO

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov smatra da su smešne izjave da je NATO odbrambeni savez.

- Reči o tome da je NATO odbrambeni savez su smešne, tvrditi slične gluposti je čak sramota - rekao je Lavrov u Minsku obraćajući se studentima i nastavnicima Beloruskog državnog univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova, prenosi RIA Novosti.

On je naveo da je nedavno predstavnik Bele kuće još jednom ponovio da Rusija ne treba da se plaši NATO-a, da niko ne treba da se plaši NATO-a, jer je NATO odbrambeni savez.

Prema mišljenju Lavrova, smisao postojanja NATO-a je nestao kada su Varšavski pakt i ŠSR prestali da postoje.

- Ako sami napredujete, osvajate teritoriju, tamo raspoređujete oružane snage, onda, ako dobro razumem ruski jezik, to nije odbrana, to je nešto suprotno - rekao je Lavrov.

Peskov: Meta isključivo vojna infrastruktura

Ruska vojska tokom specijalne vojne operacije ne dejstvuje po civilnim ciljevima, meta su isključivo vojna infrastruktura i mesta za obuku plaćenika, rekao je pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.

On je govorio i o poruci Vladimira Zelenskog, koju je indonežanski predsednik preneo predsedniku Putinu, i istakao da ona nije bila u pisanoj formi.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije

Ruske trupe nastavljaju ofanzivu na Lisičansk. Za tri dana zauzeta je lokalna rafinerija nafte, rudnik Matroskaja, fabrika želatina, a jedinice su otišle direktno u grad, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Fon der Lajen o putu Ukrajine ka članstvu u Evropskoj uniji

Ukrajina sada ima „veoma jasnu evropsku perspektivu" , ali će "dug put" ka članstvu u EU " zahtevati naporan rad", saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Lideri EU su prošle nedelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama pre nego što zemlja postane članica Unije koja sada čini 27 država, prenosi Rojters.

U današnjem obraćanju preko video-linka ukrajinskom parlamentu predsednica EK je podvukla napredak zemlje na njenom putu ka članstvu u EU.

- Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Zemlja je kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je pre samo pet meseci izgledalo gotovo nezamislivo - saopštila je Lajen.

Ona je još rekla da predstoji "dug put", ali da će "Evropa biti na strani Ukrajine na svakom koraku, koliko god bude potrebno" i napomenula da su potrebne mnoge ključne reforme što je pre moguće.

Orban o ograničenjima pristupa ruskom gasu

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da ta zemlja nije spremna da razgovara o predlozima koji bi mogli dovesti do ograničenja pristupa ruskom gasu.

- Ne razmatramo predloge koji bi nam otežali pristup ruskom gasu. Ne tražimo kompromis, u vezi s tim pitanjem nemamo o čemu da razgovaramo - rekao je Orban.

Rusi zauzeli tri mesta kod Lisičanska

️Pripadnici ruske vojske uz podršku snaga Luganske Narodne Republike zauzeli su tri mesta kod Lisičanska i trenutno se pripremaju za ofanzivu na Seversk, izjavio je pomoćnik šefa Ministarstva unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

- Zauzeta su mesta Sporno, Zolotarevka i Bela Gora. Trenutno se sprema ofanziva na Seversk kuda je došla vojska koja je napustila Lisičansk - rekao je on.

Ukrajina uvela vize državljanima Rusije 

Kijev od 1. jula uvodi vizni režim sa Rusijom. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, posedovanje vize ne garantuje Rusima ulazak na teritoriju Ukrajine, jer konačnu odluku donose graničari.

Prema rečima direktora odeljenja zemalja ZND pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Alekseja Poliščuka, Moskva će doneti odluku o odgovoru na uvođenje viza polazeći od nacionalnih interesa.

- Zaista smo nedavno dobiti elektronsku kopiju ukrajinske note sa odgovarajućim obaveštenjima. U njoj se navodi da se od 1. jula faktički raskidaju dva sporazuma istovremeno: prvi iz 1997. godine o bezviznom putovanju građana i drugi iz 2011. godine o prekograničnom kretanju stanovnika pograničnih rejona - rekao je Poliščuk.

Kisindžer o okončanju rata

Ukrajinska kriza mogla bi da se završi na tri načina, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer za list „Spektejtor“.

Po njegovom mišljenju, prvi scenario podrazumeva kontrolu Rusije nad većim delom Donbasa, sa glavnim industrijskim i poljoprivrednim regionom i pojasom zemlje duž Crnog mora“.

- Ako se ona zaustavi na trenutnim pozicijama, to će biti pobeda (za Rusiju). U tom slučaju, uloga NATO-a neće biti toliko odlučujuća kako se ranije smatralo - ocenjuje Kisindžer.

Drugi scenario bi bio, objašnjava on, pokušaj da se Rusija „istisne“ sa Krima koji se ujedinio sa Rusijom mnogo pre početka specijalne vojne operacije.

Kisindžer smatra da bi taj scenario mogao da dovede do eskalacije sukoba. Ukoliko se vojna dejstva nastave, „povećaće se rizik za Zapad da se sam nađe u ratu sa Rusijom“, istakao je on.

Treći scenario, po mišljenju diplomate, predviđa povratak na situaciju do 24. februara, odnosno do početka specijalne operacije.

- Nerešena pitanja će se moći rešiti na pregovorima. Situacija će, verovatno, biti zamrznuta na neko vreme - zaključio je bivši američki državni sekretar.

Černjak: Zmijsko ostrvo pod ruskom kontrolom

Zmijsko ostrvo u Crnom moru ostaje pod kontrolom flote i vazduhoplovnih snaga Rusije, rekao je za Sputnjik poslanik Državne dume Rusije sa Krima Aleksej Černjak.

- Naši borci iz sastava snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Rusije oslobodili su Zmijsko ostrvo od ukrajinskih ekstremista, odbili su nekoliko napada, pokušaja iskrcavanja ukrajinskih trupa, oborili su značajan broj letelica i dronova. Dalje ostrvo ostaje pod kontrolom naših raketa, flote i Vazdušno-kosmičkih snaga - rekao je Černjak.

Po njegovim rečima, nakon što su zapadne zemlje predale Ukrajini topovsku i raketnu artiljeriju, u cilju spasavanja života vojske izvedena je uspešna operacija povlačenja sa ostrva.

- Taktika tokom borbenih dejstava može biti različita. Tokom vojne operacije Rusija, pre svega, razmišlja o spasavanju života svoje vojske - istakao je poslanik ruske Dume.

Pored toga, kako dodaje, sada niko u svetu neće moći da optuži Rusiju da veštački izaziva glad, blokirajući izlazak brodova iz ukrajinskih luka.

Predsednik Indonezije: Preneo sam Putinu poruku Zelenskog

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da je ruskom lideru Vladimiru Putinu preneo poruku ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

- Preneo sam poruku predsednika Zelenskog predsedniku Putinu - rekao je Vidodo posle razgovora sa Putinom u Moskvi, prenosi Bi Bi Si.

Ispaljeno 20 raketa "Grad" na Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je 20 raketa iz MPRS "Grad" u Kijevskom okrugu Donjecka, reklo je predstavništvo DNR.

Snabdevanje gasom Berđanska biće nastavljeno narednih dana

Gasna oprema, gasovodi Berđanska, koji su oštećeni tokom ratnih dejstava u februaru, su obnovljeni, vrše se tehničke pripreme za snabdevanje gasom stanovnika grada rekao je Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona, prenosi RIA Novosti.

"Rezultat radova na restauraciji je da će stanovnici Berđanska narednih dana dobiti gas, koji je poremećen krajem februara", rekao je Rogov.

Ukrajinci granatirali grad u LNR

Ukrajinske trupe granatirale su grad Rovenki u Luganskoj Narodnoj Republici uz pomoć američke MLRS M142 HIMARS, saopštilo je predstavništvo LNR. Kako se navodi, u 06.30 na grad su ispaljene dve rakete.

Prvi autobus posle osam godina krenuo je sa Krima za Herson

Autobuska linija između Krima i Hersona, Melitopolja i Berdjanska počela je sa radom posle osam godina prekida, prvi let je otišao iz Simferopolja za Herson, javlja dopisnik RIA Novosti.

Regionalni zvaničnik: Pogođena stambena zgrada kod Odese, 14 mrtvih

Ruski projektil pogodio je devetospratnu stambenu zgradu u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese, pri čemu je najmanje 14 osoba poginulo a desetine ranjene, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je oko jedan sat posle ponoći projektil pogodio zgradu u gradu Bilgorod-Dnjestrovski, a da je, prema dosadašnjem informacijama, ranjeno 30 osoba.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna