UKRAJINSKI AMBASADOR VELIČA NACISTE USRED BERLINA: Melniku je Bandera “borac za slobodu” i ne podleže zakonima

P. Z. S. / ria.ru

29. 06. 2022. u 21:57

AMBASADOR Ukrajine u Berlinu Andrij Melnik je u intervjuu novinaru iz Nemačke, gde je veličanje nacizma zakonom zabranjeno, veličao nacističkog saučesnika Stepana Banderu kao „borca za slobodu“.

УКРАЈИНСКИ АМБАСАДОР ВЕЛИЧА НАЦИСТЕ УСРЕД БЕРЛИНА: Мелнику је Бандера “борац за слободу” и не подлеже законима

Foto Tanjug/AP


-Posetio sam njegov grob (u Minhenu – prim. aut.), jer je mnogim Ukrajincima važan kao oličenje borbe za slobodu... Borac za slobodu ne podleže nikakvim zakonima. Robina Huda poštujemo svi, ali je takođe delovao protiv zakona, rekao je Melnik nemačkom blogeru i novinaru Tilu Jungu u sredu.

Intervju je direktno prenošen na Jutjubu.

Istovremeno, prema Melnikovu, Bandera nije imao veze sa nacističkom Nemačkom, a masovna ubistva mirnih Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista u Voliniji i Galiciji tokom Drugog svetskog rata objašnjavaju se činjenicom da je na drugoj strani „bilo mnogo ubistava i zverstva“. - Poljaci žele da politizuju ovu priču, rekao je ukrajinski ambasador u Berlinu.

Foto Profimedija

Stepan Bandera je bio vođa „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ (OUN), jedan od glavnih pokretača stvaranja borbenog krila OUN – “Ukrajinske ustaničke armije“, čiji je cilj bio proglašena borba za nezavisnost Ukrajine. UPA je formirana oktobra 1942. godine. Delovao je uglavnom u zapadnoj Ukrajini i borio se protiv sovjetskih trupa, sarađujući sa nacistima. Na račun OUN-UPA upisano je mnogo zločina, uključujući i masakr u Volinju - masovno uništenje poljskog stanovništva Volinja 1943. Tada su hiljade Ukrajinaca koji su odbili da sarađuju sa nacionalistima brutalno ubijeni.

Ranije je ambasador Melnik izneo oštre primedbe na račun nemačkog kancelara Olafa Šolca. U proleće, kao odgovor na Šolcove reči da ne namerava da poseti Kijev u bliskoj budućnosti nakon odbijanja posete nemačkom predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru, Melnik ga je nazvao „uvređenom džigericom”, misleći na neosnovano negodovanje. Kasnije su Šolc i Vladimir Zelenski obavili telefonski razgovor, nakon čega su usledile posete nemačkih lidera Kijevu, a 16. juna Ukrajinu je posetio i sam kancelar. Šest dana kasnije, Melnik je rekao da se kaje zbog uvredljivih reči na račun Šolca i da namerava da se lično izvini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju