RUSIJA ĆE ISPUNITI SVOJE OBAVEZE Lavrov danas obavio telefonski razgovor sa Antoniom Guterešom

Tanjug

29. 06. 2022. u 18:45

RUSIJA je spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdevanjem hranom i đubrivom, potvrdio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

РУСИЈА ЋЕ ИСПУНИТИ СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ Лавров данас обавио телефонски разговор са Антониом Гутерешом

FOTO: TANJUG/ AP Photo/Burhan Ozbilici

- Potvrđena je spremnost Rusije da nastavi da ispunjava svoje obaveze u vezi sa izvozom hrane i đubriva uprkos činjenici da je sprovođenje tih obaveza značajno otežano nelegalnim jednostranim sankcijama zapadnih država i narušavanjem globalnih proizvodnih lanaca zbog pandemije virusa korona - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

U saopštenju se naglašava da je Lavrov primetio da postoji raspoloženje za angažovanje u koordinaciji sa UN na smanjenju pretnje od izbijanja prehrambene krize.

- Ministar Lavrov je detaljno predstavio ruske procene trenutnog stanja u Ukrajini, Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) u kontekstu problema sa isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta. Naglašeno je da je izvoz ukrajinskog žita otežan zbog miniranja Crnog mora od strane režima u Kijevu - navodi se u saopštenju.

Naglašava se da su Lavrov i Gutereš istakli važnost efektivne implementacije centralne koordinacione uloge UN u interesu razvoja pravog odgovora na izazove i pretnje našeg vremena, preneo je portal Sputnjik.

U saopštenju se potvrđuje da će Rusija ostati čvrsto posvećena ravnopravnoj multilateralnoj saradnji, ciljevima i principima Povelje UN.

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAJLAKŠI I NAJTEŽI JEZICI ZA UČENJE: Postoji pet kategorija - vidite u kojoj se nalazi SRPSKI