DEMONSTRACIJE PROTIV NATO U MADRIDU: Optužuju zapadnu alijansu za raspirivanje rata u Ukrajini, performans ispred Pikasove Gernike (VIDEO)

Tanjug

27. 06. 2022. u 20:23

NEKOLIKO sati pre početka samita NATO u španskoj prestonici oko 30 antiratnih aktivista protestovalo je u Muzeju kraljice Sofije ispred čuvene slike Gernika, remek-dela Pabla Pikasa posvećenog užasima rata.

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ПРОТИВ НАТО У МАДРИДУ: Оптужују западну алијансу за распиривање рата у Украјини, перформанс испред Пикасове Гернике (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Djuki San

- Demonstranti okrivljuju vojnu alijansu za raspirivanje rata u Ukrajini i tvrde da se ''bezbednost ne postiže sa većim količinama oružja" - navodi se u zajedničkom saopštenju organizatora protesta, prenosi Rojters.

Na slikama i video snimku objavljenom na društvenim mrežama može se videti desetak aktivista koji poput leševa leže na podu ispred Pikasove Gernike inspirisane krvavim vazdušnim napadom na grad Gerniku tokom Španskog građanskog rata.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisom "Rat je smrt ljudi. Rat je smrt umetnosti".

Protest u jednom od najpoznatijih evropskih muzeja trajao je oko 10 minuta pre nego što je osoblje muzeja intervenisalo i izbacilo demonstrante, saopštili su organizatori, ali uprava muzeja je odbila da se oglasi posle zahteva izveštača Rojtersa da prokomentariše protest.

Podsećamo, samit NATO u Madridu počinje sutra i traje do 30. juna, a očekuje se da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Alijansu.

Kako navodi Rojters, samit će biti održan u kljucnom trenutku za Alijansu posle neuspeha u Avganistanu i unutrašnjih neslaganja tokom ere bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je pretio da će povući Vašington iz NATO.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu, izjavio je da će NATO povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000.

Taj potez je deo nastojanja NATO da satvori novu strukturu snaga u okviru koje će nacionalne trupe biti u različitim nivoima pripravnosti, tako da Alijansa ima više vojnika u visokoj pripravnosti spremnih da deluju u kratkom roku u slučaju krize.

Gereralni sekretar NATO je rekao da očekuje da se na predstojecćem samitu NATO u Madridu usvojiti "novi strateškii koncept" koji će "jasno definisati Rusiju kao najvažnju i direktnu bezbednosnu opasnost" Alijanse.

Stoltenberg je ocenio da je Rusija "odustala od partnerstva i dijaloga" koji je NATO "godinama pokušavao da uspostavi", a da je "brutalna invazija na Ukrajinu i otvoreno kršenje međunarodnog prava i poptpisanih sporazuma NATO i Rusije", samo jedan od primera takvog ponašanja Moskve.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: RUSKI BM-30 U AKCIJI - Pogledajte dejstvo teškog višecevnog bacača raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?