NOBELOVAC DŽOZEF STIGLIC O POLITICI SAD: Pokrenut novi hladni rat sa Rusijom i Kinom da bi se sačuvala svetska prevlast

M.Đorđević

23. 06. 2022. u 09:11

SAD su ušle u novi hladni rat sa Rusijom i Kinom, u kojem je u pitanju globalna hegemonija Zapada, a ne zaštita vrednosti, navodi se u članku američkog ekonomiste, i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Džozefa Stiglica za portal Šerpost, prenosi RIA Novosti.

НОБЕЛОВАЦ ЏОЗЕФ СТИГЛИЦ О ПОЛИТИЦИ САД: Покренут нови хладни рат са Русијом и Кином да би се сачувала светска превласт

Foto: EPA

- Čini se da Sjedinjene Države ulaze u novi hladni rat i sa Kinom i sa Rusijom. Američki lideri to prikazuju kao konfrontaciju između demokratije i autoritarizma, ali to ne prolazi test, posebno u trenutku kada ti isti lideri aktivno podržavaju sistematske kršitelje ljudskih prava kao što je Saudijska Arabija. Takvo licemerje sugeriše da je ono što je zaista u pitanju, barem delimično, globalna hegemonija, a ne vrednosti, piše Stiglic.

Prema mišljenju ekonomiste, dve decenije nakon pada gvozdene zavese, SAD su bile „očigledno broj jedan“ u svetu. Ali onda su usledili „pogrešni ratovi na Bliskom istoku, finansijski krah 2008. godine, rastuća nejednakost“, koji su doveli u pitanje liderstvo Vašingtona u svetskoj politici.

Stiglic primećuje neizbežnost da će „Kina ekonomski prestići SAD“. Sjedinjene Države, prema naučniku, „ne mogu same da pobede u novoj konkurenciji velikih sila; potrebni su im saveznici“. Međutim, poslednjih godina, kako naučnik primećuje u članku, saveznici SAD imaju sve više razloga da sumnjaju u pouzdanost Vašingtona kao partnera.

- Tramp je učinio sve što je mogao da otuđi ove zemlje, a republikanci, koji su mu i dalje dužni, dali su dovoljno razloga da one sumnjaju da li su SAD pouzdan partner... U potrazi za naklonošću sveta, SAD će morati da shvate da ne pomaže njihova duga istorija eksploatacije drugih zemalja i duboko ukorenjeni rasizam, sila kojom Tramp vešto i cinično upravlja.

Tezu o rasizmu Stiglic ilustruje „vakcinalnim aparthejdom“, kada su bogate zemlje dobile sve neophodne vakcine protiv korona virusa, „a ljudi u siromašnijim zemljama prepušteni sami sebi“. U međuvremenu Kina i Rusija su svoje vakcine učinile dostupnim drugima. Istovremeno, Peking je, kako primećuje Stiglic, uspeo da siromašnim zemljama obezbedi sofisticiranu infrastrukturu, ojačavajući svoj uticaj.

- Moramo ponuditi konkretnu pomoć zemljama u razvoju i tržištima u nastajanju, počevši od napuštanja sve intelektualne svojine u vezi sa kovidom kako bi same mogle da proizvode vakcine i tretmane - zaključio je Stiglic.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!