"SITUACIJA JE BEZ PRESEDANA": Bez apsolutne većine Makron suočen sa teškoćama

Novosti onlajn

20. 06. 2022. u 12:41

KOALICIJA Zajedno predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 poslaničkih mandata u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i taj skor je daleko slabiji od očekivanog osvajanja apsolutne većine, kao na prethodnim izborima 2017. godine.

СИТУАЦИЈА ЈЕ БЕЗ ПРЕСЕДАНА: Без апсолутне већине Макрон суочен са тешкоћама

Foto Tanjug/AP

Pariski "Mond" ocenjuje da je to "noćna mora" za šefa države koji je tokom kampanje pozvao Francuze da mu daju jasnu i ubedljivu podršku, a da je Makron sada suočen sa kohabitacijom i ozbiljnim poteškoćama da sprovodi svoju politiku.

- Situacija je bez presedana. Nikada Narodna skupština nije doživela takvu konfiguraciju u istoriji Pete Republike - poručila je premijerka Elizabet Born, koja je sa 52,46 odsto glasova tesno izabrana u departmanu Kalvados u Normandiji.

Makron je tokom kampanje najavljivao sindikalnu integraciju, podizanje starosne granice za odlazak u penziju i ubrizgavanje novog života u francusku nuklearnu industriju, ali sada, nakon parlamentarnih izbora nema utvrđenog scenarija kako će se odvijati politički život u Francuskoj, navodi Mond.

Makronove opcije uključuju formiranje vladajuće koalicije ili predsedavanje manjinskoj vladi koja mora da uđe u pregovore sa protivničkim političkim blokom, navodi Rojters i dodaje da bi ukoliko se ne postigne politički dogovor, Francuska mogla da se nađe u političkoj paralizi.

Prvi predsednik s dva mandata

Makron je u aprilu postao prvi francuski predsednik u poslednje dve decenije koji je osvojio drugi mandat, pošto su se birači angažovali u nameri da krajnju desnicu drže izvan vrha vlasti.

Ipak, on je osvojio svoj drugi mandat u trenutku kada je Francuska duboko razočarana i podeljena zemlja u kojoj raste podrška populističkim partijama i na desnom i na levom političkom spektru, napominje agencija.

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojila je istorijski uspeh i najveću zastupljenost ikada u Donjem domu parlamenta, dok će novi levičarski blok NUPES, koji predvodi Žan-Lik Melanšon, predvoditi moćnu parlamentarnu opoziciju.

"Razbijanje predsedničke stranke je uspešno završeno", smatraju pristalice Melanšona i ukazuju da će posle prvog predsedničkog mandata, obeleženog vladavinom koju je sam Makron upoređivao sa Jupiterovom, predsednik sada morati da se okuša u umeću izgradnje konsenzusa.

- Kultura kompromisa je kultura koju ćemo morati da prigrlimo, ali to moramo činiti okupljanjem oko jasnih vrednosti, ideja i političkih projekata korisnih za Francusku - poručio je ministar finansija Bruno le Mer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)