RAT U UKRAJINI: Lideri Azova iz Marijupoa prebačeni u Rusiju, NATO granatama treći dan udaraju po Donjecku

Novosti online

18. 06. 2022. u 07:31 >> 18:12

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 115. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Лидери Азова из Маријупоа пребачени у Русију, НАТО гранатама трећи дан ударају по Доњецку

Foto Tanjug/AP

Lideri Azova koji se predali u Marijupolju prebačeni u Rusiju

Lideri puka Azov, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju radi istrage, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na neimenovani izvor iz policije. Kako navodi, među onima koji su prebačeni iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike su i zamenik komandanta puka Azov Svjatoslav Palamar i komandant 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga Sergej Volinski.

Izvor ruske agencije rekao je da su i drugi oficiri raznih ukrajinskih jedinica prebačeni u Rusiju.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/Vikipedija

 

Uništeno skladiste goriva u Novomoskovsku, troje povređeno

Tri ruske rakete uništile su danas skladište goriva u istočnom ukrajinskom gradu Novomoskovsk u Dnjepropetrovskoj oblast, saopštio je regionalni guverener Valentin Rezničenko. Kako je naveo, tri osobe su prebačene u bolnicu, prenosi Rojters.

Rezničenko je objavio fotografiju na kojoj se, kako je rekao, vidi veliki požar u skladištu, prenosi Rojters.

 

Eksplozija u Severodonjecku, uzdigla se narandžasta pečurka

Snažna eksplozija ođeknula je danas u Severodonjecku ili u njegovoj blizini, a narandžasti oblak dima u obliku pečurke uzigao se iznad te oblasti, javljaju ruski mediji. Rodion Mirošnik, abasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike, u kojoj se nalazi Severodonjeck, je na Telegramu naveo da je verovatno dignut u vazduh rezervoar sa azotnom kiselinom.

On je rekao da se iznad Severodonjecka digao narandžasti stub dima koji je, kako je naveo, očgledno hemijskog porekla, prenose RIA Novosti. U Severodonjecku se nalazi hemijska fabrika Azot, koja je trenutno pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Foto: Tanjug

Donjeck pod jakim granatiranjem treći dan zaredom, korišćene NATO granate

Ukrajinske oružane snage granatirale su danas Donjeck treći dan zaredom, zbog čega su gradske vlasti i snage reda pozvale građane putem društvenih mreža i Telegram kanala da ostanu u skloništima, javlja dopisnik agencije TASS.

Granate su pale u predgrađima Donjecka i centru, a prema Združenom centru za kontrolu prekida vatre i koordinaciju, u periodu između 17 i 18 časova po lokalnom vremenu, ukrajinska vojska ispalila je više od 20 granata kalibra 152 milimetara i 155 milimetara na Donjeck, što je, kako dodaje TAS S, iz arsenala NATO.

Okrug Vorošilovski je granatiran više od pola sata, a ljudi su u uglavnom skloništima, nižim spratovima hotela ili kafićima.

Foto: Printscreen

Ukrajina sa Rusijom razmenila pet zarobljenika

Ukrajinska vojno-obaveštajna uprava saopštila je danas da je pet ukrajinskih civila razmenjeno za pet zarobljenih Rusa, ne navodeći da li je reč o ruskim vojnicima ili civilima. Iz ukrajinske vojno-obaveštajne uprave je saopšteno da su četiri od pet ukrajinskih civila zarobljeni tokom ruske okupacije delova Kijevske oblasti, odakle su se ruske snage povukle krajem marta, prenosi Rojters.

Navedeno je takođe i da je tokom razmene pronađeno beživotno telo jednog ukrajinskog civila.

Foto: Tanjug/AP

Lokalne vlasti: Dve žrtve u raketnom napadu na Krivi Rog

Najmanje dve osobe poginule su u raketnom napadu na južni deo grada Krivi Rog u centralnom delu Ukrjaine, saopštile su lokalne vlasti u objavama u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Uništena četiri ukrajinska voda američkim sa haubicama M777

Ruske trupe su preciznim raketama dugog dometa uništile četiri ukrajinska voda sa američkim haubicama M777 i četiri voda MLRS „Grad“, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ukupno je pogođeno 12 vatrenih položaja. Oprema američke proizvodnje nalazila se u blizini naselja Lastočkino, Očeretino, Vodjanoje i Želanoje u DNR . MLRS „Grad“ je bio baziran u blizini Avdejevke , kao i sela Keramik i Želanoje.

Foto AP

Zelenski posetio Nikolajev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je južni grad Nikolajev tokom radne posete regionu, saopštila je danas njegova kancelarija.

U saopštenju nije precizirano kada je Zelenski posetio Nikolajev, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine je pregledao zgradu nikolajevske oblasne državne administracije koja je uništena tokom raketnog udara ruskih snaga, navedeno je u saopštenju.

Arahamija: Pregovori sa Rusijom možda krajem avgusta

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamija izjavio je danas da ukrajinska strana ne razmišlja o nastavku pregovora s Rusijom, ali da se stvari mogu promeniti posle kontraofanzive oružanih snaga na pojedinim mestima krajem avgusta.

On je naglasio da Ukrajina može da nastavi mirovne pregovore sa agresorom samo ako ojača svoju poziciju na frontu, preneo je Unian.

Borisov: Proučavamo zaplenjeno zapadno oružje i tehniku

Zapadno oružje i tehniku koji su zaplenjeni u Ukrajini proučavaju specijalizovani ruski instituti, izjavio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov.

Borisov je dodao da ne misli da će detalji o ruskoj tehnologiji biti otkriveni zbog toga što ruska vojska u Ukrajini upotrebljava novo naoružanje, poput raketnog kompleksa "Kindžal", navodi Sputnjik.

- Naoružanje je previše složen visokotehnološki proizvod, čak i ako ga rastavite na sastavne delove i pokušate da ga proizvedete, ne mora da znači da ćete dobiti iste tehničke parametre, izjavio je Borisov, prenosi Sputnjik.

Blumberg: Evropa počela da troši gas uskladišten za zimu

Smanjenje isporuka prirodnog gasa iz Rusije primoralo je Evropu da koristi zalihe pripremljene za predstojeću zimsku sezonu, piše Blumberg.

Borisov:RUS koristila Su-57 tokom specijalne operacije

Rusija je koristila borbene avione pete generacije Su-57 tokom specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je danas zamenik ruskog premijera Jurij Borisov.

Avioni su leteli pojedinačno, ali i nekoliko aviona u koordinaciji i veoma efikasno su koristili oružje, rekao je on za Interfaks na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

- Avion se pokazao kao efikasan, kritike su veoma dobre, rekao je zamenik ruskog premijera.

RIA Novosti:77 rudara zarobljeno u rudniku Zasjadko

Usled granatiranja koje su izvele ukrajinske snage 77 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku uglja Zasjadko u Donjeckom regionu u istočnoj Ukrajini.

- Kao rezultat granatiranja koje su izvele ukrajinske snage, struja rudnika Zasjadko u Donjecku je prekinuta, a 77 rudara je ostalo pod zemljom, stoji u izveštaju vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), prenose RIA Novosti.

Ukrajina poriče da je izvršila bilo kakve napade na dva regiona koji čine Donbas, navodi Rojters i dodaje da nije bio u mogućnosti da proveri ovaj izveštaj.

Tokajev: Kazahstan ne priznaje „kvazi-države“ DNR i LNR"

Kazahstan ne priznaje Donjecku i Lugansku narodnu republiku, pošto široko korišćenje mogućnosti nacija za samoopredeljenje može izazvati haos, saopštio je kazahstanski lider Kasim Žomart Tokajev.

- Izračunato je da ako se pravo nacija na samoopredeljenje zaista ostvari na zemaljskoj kugli, onda će umesto 193 države koje su sada članice UN na Zemlji nastati više od 500 ili 600 država. Naravno, biće haos“, rekao je Tokajev. Prema njegovim rečima, iz tog razloga Kazahstan ne priznaje Kosovo, Abhaziju, Južnu Osetiju i Tajvan. 

Britanija:Ruske trupe prodiru dublje u Donjecku oblast

Rusija poslednjih 48 sati ulaže napore kako bi obnovila svoju ofanzivu i napredovala južno od ukrajinskog grada Izijuma, na istoku zemlje, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Njen cilj je da prodre dublje u Donjecku oblast i sa severa obuhvati džep oko grada Severodonjecka gde se vode najveće borbe, navodi se u novom obaveštajnom izveštaju ministarstva na Tviteru, prenosi Rojters.

Rusija se, zasad, ne povlači iz SZO, STO i MMF

Rusija se zasad neće povući iz Svetske trgoviske organizacije (STO), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ali ima pitanja o njihovom radu, izjavila je portparolka gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

- Niz međunarodnih organizacija gube svoje ciljeve i misije koje su jednom ustanovljene, a to je zbog ogromnog pritiska. To nam daje osnov za reviziju aktivnosti ovih organizacija i, što je najvažnije, da sagledamo razloge i mogućnosti našeg članstva u takvim organizacijama", rekla je Matvijenko, preneo je TASS.


Ona je dodala da se zasad povlačenje Rusije ne dovodi u pitanje, jer, kako je istakla, i dalje ima prostora za saradnju.

Alihanov: Litvanija pokusava da ekonomski uguši Kalinjingrad

Litvanija će značajno smanjiti železnički tranzit tereta u Kalinjingradsku oblast iz drugih regiona Rusije, saopštio je gubernator ovog ruskog regiona Anton Alihanov.

- Železnice Litvanije obavestile su Kalinjingradsku železnicu da će od ponoći prekinuti tranzit više vrsta robe koja se nalazi pod evropskim sankcijama u Kalinjingradsku oblast i iz nje. Navodno, oni su dobili objašnjenje od Evropske komisije da se na robu čiji uvoz je zabranila EU ne odnosi dozvola na osnovu koje se tranzit ranije obavljao, rekao je Alihanov.

 

Snage LNR nastavljaju pregovore sa militantima na „Azotu” o predaji

Snage LNR nastavljaju pregovore sa ukrajinskim militantima u fabrici Azot u Severodonjecku o mogućoj predaji, rekao je za RIA Novosti komandant Severodonjecka Viktor Dubina.

- Pregovori o mogućoj predaji su u toku, iako za sada bezuspešno, rekao je Dubina.

Dan ranije, potpukovnik Narodne milicije LNR  Andrej Maročko rekao je da je deo ukrajinske vojske iz fabrike Azot „doneo ispravnu odluku i počeo da se predaje“.

SAD obustavljaju prodaju bespilotnih letelica Grej igl Ukrajini

Sjedinjene Američke Države suspendovale su ugovor o prodaji bespilotnih letelica MK-1C Grei Eagle Ukrajini zbog straha da bi njihova oprema mogla pasti u ruke ruskih stručnjaka, preneo je Rojters .

- Prigovor na izvoz dronova proizašao je iz zabrinutosti da bi radari i oprema za nadzor mogli predstavljati bezbednosni rizik za Sjedinjene Države ako dođu u ruke Rusije, navodi se u članku.

Bela kuća je odobrila ugovor o prodaji četiri drona u vrednosti od 10 miliona dolara, ali se to sada razmatra u Pentagonu. Izvori agencije ne navode tačno vreme donošenja konačne odluke.

Antonov je upozorio na opasnost od rata između Rusije i SAD

Napumpavanje Ukrajine oružjem je put ka konfrontaciji između Rusije i Sjedinjenih Država, rekao je ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Kratkovidost Amerikanaca je evidentna iu sadašnjim okolnostima. Preplavljene željom da nanesu strateški poraz Rusiji, lokalne elite podižu tenzije u eskalaciji tenzija, upumpavaju oružje u kijevski režim. Da li je zaista jasno da je ovo je put ka direktnoj vojnoj konfrontaciji između najvećih nuklearnih sila, bremenitih nepredvidivim posledicama“, navodi se u saopštenju Antonova u članku za magazin „Njuzvik“, čiji je tekst objavljen na stranici diplomatskog predstavništva u društvenim mrežama.

SAD i njeni saveznici se pripremaju za produženi sukob u Ukrajini

SAD i njihovi saveznici se pripremaju za produženi sukob u Ukrajini, piše Vašington post , pozivajući se na američke zvaničnike.

Prema neimenovanom visokom zvaničniku Stejt departmenta, zvaničnici u administraciji američkog predsednika  Džoa Bajdena „razgovarali su o mogućnosti produženog sukoba sa globalnim prelivanjem čak i pre februara”.

Ukrajinske trupe ispalile 10 granata na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 10 granata kalibra 155 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Prema saopštenju misije, za 10 minuta ispaljeno je 10 granata na Kijevski i Kujbiševski okrug  Donjecka iz pravca naselja Peski.

Rusi pustili poznatu ukrajinsku doktorku iz zarobljeništva

Ruski vojnici oslobodili su poznatu ukrajinsku lekarku Juliju Pajevsku, koja je snimala događaje tokom opsade u Marijupolju , nakon što je tri meseca provela u zarobljeništvu, prenosi AP.

Pajevska, poznata u Ukrajini kao Taira, je koristići telesnu kameru zabeležila događaje u Marijupolju na memorijsku karticu, i predala je novinaru Asošiejted presa koji je prokrijumčario u tamponu kada je napustio grad,a ubrzo nakon toga uhapsile su je ruske trupe.

U Ukrajinu otišlo oko 200 plaćenika sa Balkana, poginulo 74

Od početka rata u Ukrajinu su sa Zapadnog Balkana stigla 204 strana plaćenika od kojih su 74 poginula, 79 ih je još na ratištu, a 51 je napustio Ukrajinu, podaci su ruskog Ministarstva odbrane.

Iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je otišlo 167 plaćenika od kojih je 51 poginuo, sa Kosova je otišlo 156, a poginuo 61 plaćenik, iz Albanije je otišlo 150 plaćenika a život su izgubila 42 borca. Iz Crne Gore su u Ukrajinu stigla dva plaćenika od kojih je jedan poginuo.

Prema tim podacima, kako navodi skopski portal Plusinfo, u Ukrajini je registrovano 79 plaćenika iz Severne Makedonije od kojih je 21 poginuo.

U Ukrajinu je do sada stiglo skoro 7.000 stranih plaćenika od kojih je oko 2.000 poginulo, navodi rusko ministarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna