ZAMENIK BORISA DŽONSONA: Britanija ne planira da se povuče iz Evropske konvencije o ljudskim pravima

Novosti onlajn

16. 06. 2022. u 19:16

VELIKA Britanija ne planira da se povuče iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, ali ističe da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu koji je sprovodi prekoračio svoja ovlašćenja blokiranjem deportacije tražilaca azila sa Ostrva u Ruandu.

ЗАМЕНИК БОРИСА ЏОНСОНА: Британија не планира да се повуче из Европске конвенције о људским правима

Foto: AP

Ovo je danas izjavio Dominik Rab, zamenik britanskog premijera Borisa Džonsona.

- Naši planovi uključuju da ostanemo u okviru Evropske konvencije, ali važno je i da sud u Strazburu ostane veran svom mandatu, budući da je i on sam deo konvencije - kazao je Rab.

Rab je, u svojstvu britanskog sekretara pravosuđa, kritikovao Evropski sud zbog toga što, pre nekoliko dana, nije dozvolio britanskoj vladi da avionom deportuje sedmočlanu grupu migranata u Ruandu. London tvrdi da bi takve deportacije zaustavile priliv izbeglica koje se odlučuju na opasna putovanja preko Lamanša u nastojanju da se domognu Velike Britanije.

Takvi letovi će se organizovati uprkos kritikama UN, čelnika Engleske crkve i princa Čarlsa, prestolonaslednika, koji je plan nazvao "užasnim", obećava Rab.

London je najavio da će se držati predviđenog plana deportacije, čak i ako uslov za to budu pravne reforme koje će morati da sprovede.

- Sam sud u Strazburu godinama je isticao da ne postoji obavezujuća sudska zabrana. A onda su kasnije naveli da, zapravo, mogu da izdaju takve obavezujuće zabrane. To nije utemeljeno na Konvenciji - ocenio je Rab za Skaj njuz.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije