PAPA FRANJA: Verujem da je proglašen treći svetski rat, nema dobrih i loših u ratu u Ukrajini

Tanjug

14. 06. 2022. u 13:33

Papa Franja odbio je da napravi podelu na "dobre i loše" u ratu u Ukrajini i rekao da bi tako nešto bilo pojednostavljeno i pogrešno, prenosi danas Rojters, pozivajući se na izveštaj italijanskog lista La Stampa.

ПАПА ФРАЊА: Верујем да је проглашен трећи светски рат, нема добрих и лоших у рату у Украјини

Foto: Tanjug/AP Photo

Kako se navodi, u razgovoru sa urednicima jezuitskih časopisa koji je objavljen danas, na pitanje da li je blagonaklon prema predsedniku Vladimiru Putinu, papa je odgovorio: „Ne, nisam, jednostavno se protivim svođenju kompleksnosti na razliku između dobrog i lošeg”.

On je dodao da bi bilo „pojednostavljeno i pogrešno reći tako nešto“.

Papa je rekao da situacija nije crno-bela i da je rat „možda na neki način isprovociran“, navodi Rojters.

Istovremeno, on je izneo i niz optužbi na račun Rusije zbog akcija u Ukrajini, rekavši da su njene trupe bile brutalne, okrutne i svirepe, hvaleći „hrabre“ Ukrajince koji se bore za opstanak.

Papa je još naveo i da se nada da će se sastati sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom u septembru u Kazahstanu.

- Pre nekoliko godina mi je palo na pamet da kažem da živimo treći svetski rat u delovima. Danas je, verujem, proglašen treći svetski rat, rekao je pontifik.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je razmišljati o tome šta se dešava sa čovečanstvom, „koje je preživelo tri svetska rata u jednom veku“.

Papa je skrenuo pažnju da se pored Ukrajine, nastavljaju sukobi i u drugim zemljama: u Nigeriji, Kongu, Mjanmaru, ali da o tome niko ne brine. 

 

BONUS VIDEO: STRAHOTE RAZARANjA: Pogledajte snimke ruševina iz Popasnaje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!