BAJDEN PRODUŽIO VANREDNE MERE ZA BALKAN: Produžava se važenje sankcija fizičkim i pravnim licima zbog navodne pretnje po SAD

Tanjug

14. 06. 2022. u 10:19

AMERIČKI predsednik Džo Bajden produžio je vanredne mere u vezi sa Balkanom za još godinu dana, saopštila je Bela kuća.

БАЈДЕН ПРОДУЖИО ВАНРЕДНЕ МЕРЕ ЗА БАЛКАН: Продужава се важење санкција физичким и правним лицима због наводне претње по САД

Foto: AP

- Akti ekstremističkog nasilja i opstrukcionih aktivnosti i situacija na Zapadnom Balkanu koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država - navodi se u uredbi objavljenoj na sajtu Bele kuće.

Zbog toga, dodaje Bajden, neophodno je produžiti vanredne mere proglašene Izvršnom uredbom 13219 kada je reč o Zapadnom Balkanu, kojom su predviđene sankcije fizičkim i pravnim licima koja su na neki način umešana u ekstremističke aktivnosti u regionu, prenosi Srna.

Uredba je već produžena 2021. godine i može se produžavati ukoliko predsednik objavi odluku u Federalnom registru i dostavi Kongresu obaveštenje o tome.

Sankcije podrazumevaju zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD. Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

Objašnjava se da su sankcije usmerene i ka odgovornima za kršenje ljudskih prava na Zapadnom Balkanu i njihovim saučesnicima, kao i za odgovorne za korupciju, podrivanje demokratskih procesa i ometanje institucija i međunarodnih sporazuma.

BONUS VIDEO: Ti si lažov! - A ti si najgori predsednik u istoriji Amerike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna