RAT U UKRAJINI: Nebenzja poslao oštru poruku Zapadu, pomenuo i "nepoznate snajperiste" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 06. 2022. u 07:48 >> 20:50

U TOKU je 99. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruska vojska se kreće ka Slavjansku, pojavile su se informacije da su u toku borbe u Svjatogorsku. Severodonjeck je praktično oslobođen, ostaci ukrajinskih bataljona su se povukli u Lisičansk koji se nalazi na uzvišici, na boljem položaju za odbranu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Небензја послао оштру поруку Западу, поменуо и непознате снајперисте (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Nebenzja: Zapad ne mari za zločine kijevskog režima

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da Međunarodni krivični sud (MKS) i Zapad ne mare za zločine kijevskog režima.

- Zapadu je potreban MKS kao čisto politički instrument. Ni MKS ni Zapad ne mare za brojne zločine kijevskog režima koji je došao na vlast kao rezultat krvavog državnog udara 2014. godine - rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, slučaj "nepoznatih snajperista" koji su sistematski gađali i demonstrante Majdana i službenike bezbednosti pao je u zaborav.

- Sličan scenario je bio i u mnogim drugim ''obojenim revolucijama''. Malo je verovatno da će se naše kolege danas setiti civila Donbasa, koje je ubila ukrajinska vojska tokom osam godina granatiranja i bombardovanja, a koji se nastavljaju i danas. Niko neće zahtevati da Kijev odgovara za to što su neonacisti spaljivali žive ljude u Domu sindikata u Odesi - rekao je on.

Moskva: Brodovi koji prevoze žito mogu da napuste luke

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da brodovi koji prevoze žito mogu da napuste ukrajinske luke u Crnom moru preko humanitarnih koridora i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbednost, javila je agencija Interfaks.

Ministarstvo odbrane je, takođe, navelo da Rusija neće iskoristiti humanitarnu situaciju u Ukrajini u svrhu onoga što Moskva naziva, svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, preneo je Rojters.

Stoltenberg: NATO u kontaktu s Turskom zbog Švedske i Finske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Alijansa u kontaktu sa Turskom kako bi zajednički pronašli način da reše pitanja koja brinu Ankaru u vezi sa nastojanjem Švedske i Finske da se pridruže paktu.

Finska i Švedska su saopštile juče da će nastaviti dijalog sa Turskom o njihovom članstvu u NATO, ali nisu navele da li je bilo napretka u prevazilaženju primedbi Ankare na nastojanja dve zemlje da se priključe vojnom paktu, preneo je Rojters.

Za pridruživanje NATO potrebna je jednoglasna podrška svih 30 država članica.

Bajkar će donirati dron Litvaniji, koji će biti poslat Ukrajini

Turski proizvođač Bajkar i Agencija za odbrambenu industriju Turske doniraće Litvaniji napredni borbeni dron Bajraktar TB2 koji će biti poslat Ukrajini, nakon što su građani Litvanije sakupili skoro šest miliona evra za njegovu kupovinu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Litvanije.

Bajkar će isporučiti dron za nekoliko nedelja, preneo je Rojters. On će biti ofarban u boje litvanske i ukrajinske zastave, saopštilo je Ministarstvo koje je prošle nedelje navelo da će se dogovoriti oko kupovine letelice.

Došli smo u Tursku da dogovorimo uslove za kupovinu drona, ali su nam priredili najprijatnije moguće iznenađenje, naveo je zamenik ministra odbrane Vilius Semaska u saopštenju.

SAD usvojile novi set sankcija protiv Rusije

SAD su usvojile novi set sankcija protiv Rusije, koji uključuje 17 osoba, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD na svom sajtu.

Među osobama na koje se odnose sankcije je i Sergej Roldugin, blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je Rojters.

Stejt department je usvojio sankcije za petoro ruskih oligarha i pripadnika elite, uključujući Mariju Zaharovu, portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Alekseja Mordašova, jednog od najbogatijih ruskih milijardera i članove porodica i entiteta povezanih sa oligarsima i pripadnicima elite, preneo je BBC.

Administracija Zaporožja pod Rusima preuzima državnu imovinu

Administracija ukrajinskog regiona Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom planira da preuzme državnu imovinu, uključujući strateške firme, zemljište i prirodne resurse, javila je danas agencija RIA Novosti.

Rusija je preuzela punu kontrolu nad regijonom Herson u martu i drži delove regiona Zaporožja na severoistoku, preneo je Rojters.

Eksplozije u blizini morske luke u Berđansku

Snažna eksplozija dogodila se danas u blizini morske luke u Berđansku.

Prema rečima lokalnog stanovništva, čule su se dve eksplozije.

Peskov: Rusija neće prodavati energente sa gubitkom

Rusija neće prodavati energente sa gubitkom, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, odluka EU da ograniči kupovinu nafte iz Rusije dovešće do logističkih problema i destabilizuje energetsku industriju na globalnom nivou.

- U svakom slučaju, sve je regulisano tržištem, uprkos veštačkim teškoćama koje izazivaju sankcije. Naravno, Rusija neće ništa prodati na gubitku, u svakom slučaju, ako se negde smanji potražnja, negde poveća, tamo je preorijentacija tokova, traženje najpovoljnijih uslova - prokomentarisao je izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena o mogućim kupovinama goriva u Rusiji.

Tribunal u Mariupolju za ukrajinske militante

U Mariupolju bi mogao biti održan privremeni sud za ukrajinske militante, izjavila je za RIA Novosti Elena Šiškina, predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća Donjecke Narodne Republike.

- Vidimo granatiranje Belgorodske oblasti . Prema tome, ne isključujemo držanje nekog dela tribunala na teritoriji Ruske Federacije. U gradu Mariupolju će se održati prelazni, posebno Mariupoljski tribunal - rekao je poslanik.

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

  • Oružane snage RF su pogodile kontrolne punktove ukrajinskih nacističkih formacija „Kraken“ i „Azov“ u oblasti Harkov;
  • vazdušnim udarima uništeno je do 240 nacionalista;
  • Ruska avijacija uništila PVO sistem Osa-AKM, deset tenkova i borbenih vozila pešadije, tri MLRS instalacije BM-21 Grad, sedam artiljerijskih oruđa i minobacača, 17 specijalnih vozila;
  • Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su avion Su-25 u oblasti Nikolajeva;
  • Ruski PVO sistemi oborili sedam bespilotnih letelica;
  • ukupan broj stranih plaćenika u Ukrajini smanjen je sa 6,6 hiljada na 3,5 hiljada;
  • stotine plaćenika je uništeno na mestima gde su prošli dodatnu obuku, većinom u zoni borbenih dejstava;
  • zarobljeni plaćenici na ispitivanjima govore da su pre svega žrtvovani;
  • suočeni sa stvarnom borbenom situacijom, značajan broj plaćenika radije napušta teritoriju Ukrajine, ali ih kijevski režim sprečava da odu u inostranstvo;
  • U skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, plaćenici nisu borci. Najbolje što ih čeka je krivična odgovornost;
  • hitni pokušaji kijevskog režima da plaćenicima garantuje pravnu zaštitu neće spasiti nijednog od njih.

Turska će sačekati da se ispune njeni zahtevi, pre nego što se bude razgovaralo o ulasku Švedske i Finske u NATO

Turska ne očekuje nikakve kompromise oko pristupanja Švedske i Finske NATO, saopštila je administracija turskog predsednika Erdogana.

Ministarstvo pravde Turske je, takođe, istaklo da Švedska i Finska još uvek nisu izručile Turskoj 33 osumnjičena za terorizam.

NATO ne namerava da pošalje u Ukrajinu borbene avione visoke klase

SAD i druge članice NATO-a ne nameravaju da pošalju u Ukrajinu borbene avione visoke klase, izjavila je stalna predstavnica Sjedinjenih Država pri Severnoatlantskoj alijansi Džulijan Smit.

Na pitanje časopisa Air Force Magazine da li se razgovaralo o transferu američkih aviona poput lovaca F-16, ona je odgovorila: „Ne“.

Ranije su mediji objavili da SAD planiraju da Ukrajini prodaju izviđačke i udarne dronove MQ-1C Gray Eagle.

Ovako izgleda trenutna situacija na mapi specijalne operacije za zaštitu Donbasa

 

 

Većina plaćenika u Ukrajini eliminisan većina plaćenika u Ukrajini eliminisana

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je većina plaćenika u Ukrajini eliminisana u zoni borbenih dejstava zbog niskog nivoa obučenosti i nedostatka iskustva

- Mnogi strani plaćenici, suočeni sa stvarnom ratnom situacijom, radije napuštaju Ukrajinu, ali Kijev na svaki mogući način to pokušava da spreči, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Danas novi pokušaj EU da usvoji šesti paket sankcija

Ambasadori EU danas će se ponovo sastati pošto u sredu nisu uspeli konačno da daju ”zeleno svetlo” na šesti paket sankcija koji su početkom nedelje dogovorili lideri EU 27 na dvodnevnom samitu u Briselu.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu, Mađarska je pred ambasadore zemalja članica stavila novi zahtev koji se odnosi na izuzimanje poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, sa liste osoba sankcionisanih zabog ruske invazije na Ukrajinu.

Oružane snage Rusije i DNR odbile su napad Ukrajine u rejonu kontrolnog punkta Sladkoe

Jedinice Donjecke Narodne Republike, zajedno sa ruskom vojskom, odbile su napad ukrajinskih trupa kod sela Sladkoe, javila je Narodna milicija DNR na svom Telegram kanalu.

Precizira se da je napad došao iz Novomihajlovke. „Snažna“ vatra uspela je da potisne dve vatrene tačke neprijatelja u rejonu Marinke, „neprijatelj se povukao, pretrpevši značajne gubitke“, zaključila je Narodna milicija DNR.

Švedska i Finska još uvek nisu izručile Turskoj 33 osumnjičena za terorizam

Švedska i Finska još uvek nisu izručile Turskoj 33 osumnjičena za terorizam, saopštilo je Ministarstvo pravde Turske.

DNR: Ukrajinske snage 70 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike

DNR saopštila je da su ukrajinske snage u poslednja 24 časa oko 70 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike.

 

Stanovnici Marijupolja pričaju kako je ukrajinski tenk izbliza gađao stambene zgrade  

- Oni (militanti Oružanih snaga Ukrajine) su nam rekli: „Svi ste vi ovde separatisti, izašli ste na referendum, nama vas nije žao. Uništićemo grad“.

Ratni izveštač RT-a Valentin Goršenin vratio se u Marijupolj i razgovarao sa stanovnicima jedne višespratnice.

Ljudi su pričali šta im je ukrajinska vojska uradila tokom okupacije i kako su uspeli da pobegnu.

 

Britanija šalje višecevne raketne sisteme Ukrajini

Velika Britanija će poslati višecevne raketne sisteme u Ukrajinu kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas, prenosi CNN.

Britanija će poslati lansere M270 koji će moći da gađaju ciljeve udaljene do 80 kilometara, što će omogućiti „značajno povećanje sposobnosti ukrajinskih snaga“, navelo je sinoć u saopštenju britansko ministarstvo.

Taj potez je „blisko koordinisan" sa odlukom SAD da Ukrajini obezbede svoj artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS), varijantu višestrukih raketnih sistema koji će dobiti od Velike Britanije, dodaje se u saopštenju.

- Velika Britanija stoji uz Ukrajinu i preuzela je vodeću ulogu u snabdevanju njenih herojskih trupa ključnim naoružanjem koje im je potrebno za odbranu zemlje- naglasio je Volas.

Britanska vlada je saopštila da će ukrajinske trupe biti obučene kako da koriste lansere u Velikoj Britaniji, da bi njihova efikasnost mogla biti maksimizovana, navodi CNN.

Bivši komandant hersonske teritorijalne odbrane želi rusko državljanstvo

Bivši komandant 124. odvojenog bataljona teritorijalne odbrane Hersonske oblasti Dmitrij Kuzmenko rekao je u intervjuu za RIA Novosti da ima želju da za sebe i svoju porodicu dobije rusko državljanstvo.

- Trenutno se ljudi ( stanovnici Hersona ) osećaju samopouzdano. Sam Herson je postao čistiji u odnosu na prethodne godine. Uzeću i državljanstvo Ruske Federacije i zamoliću svoju porodicu da to uradi - rekao je on.

Kuzmenko je, takođe, optužio ukrajinske oficire da su osudili njegove neobučene borce na smrt pokrivajući njihovo sopstveno povlačenje. Prema njegovim rečima, prvog dana ruske specijalne operacije, ukrajinski komandant ga je kontaktirao i uverio ga da se ništa ne dešava u pravcu Hersona, da se ruska vojska navodno neće krenuti ka Hersonu. Istovremeno, svi ukrajinski vojnici i pripadnici reda pobegli su iz grada u prva dva dana nakon početka ruske operacije.

 

Nema kontakata između Kremlja i američke administracije

Sada praktično nema kontakata između Kremlja i američke administracije, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Sada su svi kontakti gotovo nikakvi - rekao je Peskov na pitanje da li ih Kremlj i Bela kuća imaju.

Bajden šalje Ukrajini dronove MQ-1C

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da proda Ukrajini četiri drona MQ-1C Gray Eagle koji mogu da nose rakete Hellfire, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema podacima agencije, prodaju dronova koje proizvodi kompanija General Atomics, može blokirati kongres. Plan se već nekoliko nedelja nalazi na razmatranje u Pentagonu.

Navodno, oni će biti plaćeni od 40 milijardi dolara koje je američka odobrila Kijevu u okviru vojne pomoći.

Poginula tri sveštenika

Tri sveštenika Svjatogorske lavre su poginula usled granatiranja ukrajinskih snaga, još tri su povređena.

U toku su borbe za Svjatogorsk, Donjecka Narodna Republika.

Raketni napad iz Crnog mora

Iz Crnog mora izveden je raketni napad na železničko čvorište u Lavovskoj oblasti. Prema ukrajinskim izvorima, cilj je bio Beskidski tunel, strateški objekat i najveći tunel koji je izgrađen u Ukrajini nakon 1991. godine. On prolazi ispod Karpata, dužine dva kilometra. Do početka specijalne vojne operacije kroz njega je prolazilo 60 odsto tereta iz Evrope.

Postoji mišljenje da, pošto je objekat jako veliki, malo je verovatno da će sinoćni napad ozbiljno i na duže staze prekinuti isporuke naoružanja i goriva sa zapada.

Međutim, za sada nema zvaničnih informacija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)