RUSI PREKIDAJU ISPORUKE GASA DANSKOJ I NEMAČKOJ KOMPANIJI: Odbili da plaćaju u rubljama, "Gasprom" doneo odluku

Novosti online

31. 05. 2022. u 17:42

RUSKI "Gasprom” od 1. juna obustavlja isporuke gasa za nemački "Šel enerdži Jurop" i danski Orsted, navodi se u saopštenju ruskog energetskog giganta.

РУСИ ПРЕКИДАЈУ ИСПОРУКЕ ГАСА ДАНСКОЈ И НЕМАЧКОЈ КОМПАНИЈИ: Одбили да плаћају у рубљама, Гаспром донео одлуку

Foto EPA

- Danska kompanija "Orsted" je obavestila "Gasprom" da ne namerava da plaća isporučeni gas u rubljama... "Šel enerdži Jurop" takođe ne namerava da vrši plaćanja po ugovoru o isporuci gasa Nemačkoj u rubljama - piše u saopštenju.

Napominje se da "Gasprom" nije primio uplatu od evropskih partnera za isporuku "plavog goriva" u aprilu, što je bio razlog za obustavu isporuke gasa. "Orsted" je zauzvrat precizirao da će do gašenja doći u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Ranije je Gasprom već prekinuo snabdevanje zbog neplaćanja po novoj šemi holandskoj kompaniji "GasTera".

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 23. marta prebacivanje plaćanja za isporuku prirodnog gasa zemljama EU i drugim državama koje su uvele restriktivne mere protiv Rusije u rublje kako bi se odustalo od korišćenja dolara i evra u obračunima.

Tada je Putin potpisao odgovarajući ukaz i upozorio da ako "neprijateljske" zemlje ne budu plaćale u ruskoj valuti od 1. aprila, onda će Moskva smatrati da je to neispunjenje gasnih ugovora.

Prema novoj šemi, "Gasprombank" će otvoriti posebne račune za strane kupce.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: PRAZNI RAFOVI U NjUJORKU - U SAD znak za uzbunu zbog nestašice hrane za bebe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom