KRIZA U MOLDAVIJI: Opozicija započela proteste, uhapšen bivši predsednik Igor Dodon, saveznik Rusije

Novosti online

25. 05. 2022. u 10:01

ŠEF moldavske proruske opozicione partije, bivši predsednik Igor Dodon izjavio je danas da su ga moldavske vlasti pritvorile zbog korupcije, što će najverovatnije naljutiti Moskvu, preneo je Rojters.

КРИЗА У МОЛДАВИЈИ: Опозиција започела протесте, ухапшен бивши председник Игор Додон, савезник Русије

Foto EPA

Dodon je rekao da je nevin i okrivio prozapadnu predsednicu Maju Sandu, za koju je rekao da je želela da skrene pažnju naroda sa ekonomskih poteškoća, dodaje britanska novinska agencija, prenosi Tanjug.

Državni kanal Moldavija 1 i ruska novinska agencija RIA su još ranije objavile o pritvaranju, citirajući visokog antikorupcijskog tužioca Elenu Kazakov.

Moldavski istražitelji su izvršili pretres Dodonovog doma.

Pretres je urađen sa istragom o korupciji i izdaji, prenele su ruske agencije Interfaks i RIA izjavu tužilaštva.

- Dragi građani, želim da vas uverim da za svaki detalj za koji se interesuje tužilaštvo imam adekvatno objašnjenje koje uklanja svaku sumnju o korupciji ili kršenju zakona. Ovo je politički motivisan slučaj, izmišljen je - rekao je Dodon.

Njegovo pritvaranje došlo je u vreme kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva postali zategnuti.

Kremlj je ranije saopštio da je zabrinut zbog izveštaja da je Dodon pritvoren, a portparol Kremlja Dmitri Peskov je pozvao moldavske vlasti da poštuju prava pritvorenog.

Dodon je potvrdio da je bio "ispitan i pritvoren", pritom optužujući Sandu, koja je došla na njegovo mesto 2020. godine da je bila "potpuno nesposobna da upravlja ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji".

Počeli protesti opozicije

Opoziciona Moldavska partija socijalista (PSRM) započela je u sredu protestnu akciju u Kišinjevu ispred parlamenta, javlja dopisnik RIA Novosti.

Iako skup nije velikih razmera, okupilo se nekoliko stotina demonstranata, sudeći po izjavama organizatora, novi učesnici stižu iz sela i regiona. Policija je ogradila zgradu parlamenta i pomno prati razvoj događaja. Oni ne ometaju akcije demonstranata.

Demonstranti drže plakate "Vlada da podnese ostavku!", "Nema poskupljenja!", "Sloboda za Dodona", "Nema televizijske pravde" i druge.

- U zemlji je ekonomska kriza, nivo siromaštva raste, ljudi nastavljaju da napuštaju svoju domovinu, a vladajući režim organizuje političke represije - rekao je za RIA Novosti Aleksandar Odincov, socijalistički poslanik Skupštine grada Kišinjeva.

Dodon je pozvao Socijalističku partiju da podrži proteste za rušenje vlade u Moldaviji.

Socijalisti su poručili da će protesti biti širom zemlje, i da je Kišinjev je početak.

BONUS VIDEO: RUSKI SAPERI U AKCIJI: Ministarstvo odbrane objavilo snimak iz Marijupolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna