"BELORUSIJA NIKAD NIJE BILA AGRESOR" Lukašenko: "Ne dozvolimo da sukob pored naših zidina preraste u svetski rat"

Novosti onlajn

23. 05. 2022. u 15:39

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je svet da ozbiljno razmisli o mogućnosti da bi regionalni evropski sukob mogao da preraste u pravi svetski rat i da zajedničkim snagama spreče takav ishod.

БЕЛОРУСИЈА НИКАД НИЈЕ БИЛА АГРЕСОР Лукашенко: Не дозволимо да сукоб поред наших зидина прерасте у светски рат

Foto: AP Photo/Nikolai Petrov, Belta

- Minsk apeluje na zemlje sveta da se ujedine i ne dopuste da regionalni sukob u Evropi eskalira u pravi svetski rat - navodi se u pismu predsednika upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Foto:; EPA

S tim u vezi, on predlaže uzdržavanje od isporuka oružja, uzdržavanje od informacionog rata i svih provokacija, od raspirivanja mizantropske retorike u medijima, od podsticanja rasizma i diskriminacije po osnovu nacionalne, kulturne, jezičke i verske pripadnosti, od legalizacije i slanja plaćenika. „Moramo zajedno da radimo i na suprotstavljanju restriktivnim merama u trgovini“, rekao je on.

- Nažalost, vidimo da bi UN mogle da ponove nezavidnu sudbinu Lige naroda u bliskoj budućnosti - dodao je Lukašenko, apelujući da se odustane od uništavanja UN i mehanizama multilateralne saradnje.

Rešavati bezbednosna pitanja uz učešće Minska

Prema njegovim rečima, bezbednosna pitanja u istočnoevropskom regionu moraju da se rešavaju uz učešće Belorusije.

- Rat u Ukrajini je rat u blizini naših 'zidina'! Uzimajući u obzir teritorijalnu blizinu i zajedničku istorijsku prošlost sa Ukrajinom, Belorusija je iskreno zainteresovana za što skorije regulisanje situacije u toj zemlji. Kao susede Ukrajine, brine nas budućnost regionalne bezbednosti i garancija nacionalne bezbednosti Belorusije. Ta pitanja je nemoguće rešavati bez našeg učešća, kao i bez učešća zemalja regiona - precizira se u pismu predsednika.

Lukašenko je napomenuo da se „danas u svetu, nažalost, zaboravlja da Belorusi nikada nisu bili pretnja nijednom susedu“.

Foto: EPA

- Odsustvo želje zapadnih zemalja da rade na jačanju zajedničke i nedeljive bezbednosti, njihovo nepoštovanje legitimnih interesa i ignorisanje zabrinutosti drugih partnera, pre svega Rusije, prvo su rezultirali trgovinsko-ekonomskim i informacionim ratovima, a zatim su izazvali žestok sukob na teritoriji Ukrajine - naglasio je beloruski lider.

On smatra da je trenutna situacija „trenutak istine“ za Ujedinjene nacije.

- Možda je došlo vreme za istinski globalni i definišući proces koji uključuje sve vodeće međunarodne igrače u duhu San Franciska. Ishod tog procesa trebalo bi da budu jasni i transparentni sporazumi o pravilima novog svetskog poretka, koji će svim članovima međunarodne zajednice osigurati garancije bezbednosti u doglednoj perspektivi - ocenio je Lukašenko.

Belorusija nije agresor

Prema njegovim rečima, Belorusija nije zemlja-agresor, kakvom žele da je predstave neke države – ona je i dalje posvećena što skorijem regulisanju sukoba u Ukrajini.

- Belorusija nikada nije bila pokretač bilo kakvih ratova ili sukoba. Ali nismo ni izdajice. Iskrenost i integritet u odnosima su nam važni. Naš stav je da zabrinutosti i interese svake zemlje, bilo da se radi o osmini kopna ili ostrvskoj državi, treba da čuju svi - navodi se u Lukašenkovom pismu.

U aktuelnim uslovima moramo učiniti sve što je moguće da pronađemo načine da smanjimo stepen globalne konfrontacije i približimo perspektivu širokog rešavanja bezbednosnih pitanja, kako u Ukrajini, tako i u drugim žarištima, uključujući Siriju, Jemen, Etiopiju i svet u celini, zaključio je beloruski predsednik.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZBOG MIRA I BEZBEDNOSTI: Danas hitan sastanak SB UN o Ukrajini